Oumbouk blog

Balkan 2015 06

Balkan 2015 06

1506 dinsdag 26 mei

Na het bekijken van de route mogelijkheden besluiten we om van Berat naar Peshkopi te rijden. Het is 200 km verbinding en laten de navigatie de route bepalen. We gaan richting Elbesan. Deze stad is een industriestad. Met zeer verouderde fabrieken die nog wel in gebruik waren naar de schoorsteen rook te zien. We rijden door de stad en het is er redelijk georganiseerd en netjes. Na de stad nemen we een bakje koffie en slaan het tafereel om ons heen gade. Een lesauto die met leerling een kwartier naast de auto stilstaat, Een brommer met aangebouwde kar die aankomt en de bestuurder gaat plastic zoeken op een “gooi maar neer”plaats bij de rivier, Een koffiehoek met lokale mannen die aan het koffie drinken zijn.

Plots zien we Nederlandse caravan rijders langskomen. Het zal wel ANWB zijn zeg ik. We gaan weer op pad en er komen nog meer Nederlandse caravenners. We zien er twee langs de weg staan en we stoppen en maken een praatje. De mensen komen uit Rotterdam en Slikkerveer. We vervolgen onze weg en op een splitsing gaan we linksaf. Het is niet druk meer en de weg is goed en de omgeving mooi. Ineens is het onverhard. Ik kijk op de navigatie. Nog 85 kilometer. Ik weet dat deze weg bijna bij Peshkopi uitkomt. We stijgen aardig en de weg blijft redelijk breed en goed te rijden. We rijden een dorp binnen midden in de bergen en er is markt. We stoppen en kopen bananen en stukje chocolade. Janny doet nog een WC stop en we kunnen er weer tegenaan. We blijven stijgen en de bergen worden hoger. We komen op een soort hoogvlakte en zien huizen en mensen. We rijden door en ik zie een splitsing over het hoofd maar heb dat al snel door en we draaien om. Het goede pad ingaande is dat wel een stuk kleiner en in slechtere staat. Niet veel verder staat er een auto in de bocht met poech en drie man onder de motorkap. Ik stop en vraag of dit de goede richting is naar Peshkopi. En dat was de juiste richting. En de weg blijft redelijk volgens hen. We gaan verder. Het is mooi rijden en uiteindelijk komen we boven met een schitterend uitzicht over de omgeving. We hebben onze lunch banaan met stukje chocolade. 

We gaan weer verder en het is intensief maar erg mooi rijden. Af en toe komen we door een dorpje of komen we een herder tegen. We rijden op de grens met Macedonie en maken een foto van de grens rivier. We moeten een stukje stijgen en de motor rijdt in zijn twee en de koppeling kabel zegt knap en is gebroken. Ik rij door en na een kilometer of 8 zijn we op de grote weg en zet ik de motor in zijn drie zonder koppeling en probeer in het eerste dorpje te komen. Het is makkelijker in een bewoonde omgeving een reparatie te doen als in de  bergen. We rijden het dorpje in en daar zie ik een soort garage. We draaine om en we stoppen. Het is een soort brommer motor garage. Ik laat zien dat de kabel kapot is en pak mijn reserve. De jongen pakt direct zijn gereedschap. De oude is er zo uit en de nieuwe gemonteerd. Na klein kwartiertje is de klus geklaart. We pakken twee paar klompjes en wat euro. Men wil het geld niet aannemen maar wil graag de klompjes. Na de uitleg van een van de mannen wat deze klompjes in Nederland betekenen vinden ze het prachtig. Ik geef ze als dank een ferme handdruk en we zijn weer op pad. Het is nog 25 km enhet is ontspannen rijden. We rijden Peshkopi in. Beetje rommelige indruk en ik kan niet echt Hotel vinden. We rijden het centrum is maar kunnen niet verder ivm wandelgebied. Vanaf een terras worden we gewenkt en dat is een Hotel met garage en wifi. De deal is snel gemaakt en we duiken de garage in.

We sluiten de dag af met traditionele kip en daarna een wandeling in de hoofdstraat.

 

Deel op Social Media: