Oumbouk blog

Dag 45 - Toktogul > Bishkek

Dag 45 - Toktogul > Bishkek

Maandag 12 juni (45)

De poort wordt opengedaan door het jongetje en we rijden het dorp in. We gaan richting meer om even dichtbij het water te komen. Buiten het dorp gaat de weg over in onverhard en hebben we uitzicht over het meer en de daarvoor liggende akkervelden en nog een klein dorpje. De zon schijnt op de bergen en het is een mooi landschap. We rijden tot de weg ophoudt en we maken een paar foto’s en rijden terug naar het dorp voor water en een tankstop en we zijn er weer klaar voor.

Let op de snelheid met name in dorpjes. We rijden de bergen in en het water buldert langs ons in de rivier. Het is de honing streek overal staan bijenkasten en je kan  honing kopen. Langzaam aan stijgen we. Dan wordt het steiler en veel bochten. We komen weer boven de 3000 meter hoogte. We stoppen op de top. Om ons heen zijn bergen met besneeuwde bergtoppen.

We rijden door en komen op een vlakte waar veel herders zijn en yurts. Overal is activiteit en we stoppen bij een yurt om te kijken wat men aan het doen is. De melk staat op een vuurtje en de kinderen zijn kaasballetjes aan het maken. Ze vinden het zelf lekker en likken hun vingers erbij af. Waarna ze gewoon weer doorgaan met balletjes maken. De kinderen vinden het leuk dat we even kijken en laten alles zien. Een mevrouw komt met melk en Janny probeert het. Ze neemt een paar slokken maar het is niet lekker het is zuur. Daarna een vers kaasballetje en ook dat is zuur. Maarrrrrrrrr ze heeft het geprobeerd. Ik heb de foto’s genomen.

We gaan verder maar zien dan een gezin een yurt opbouwen en ook daar zijn we welkom en kijken hou dat gebeurt. Het is zeer bijzonder om dit allemaal te zien. Bij het wegrijden komen we in een kolonne van kuddes. We worstelen ons erdoor en voel me een beetje herder op een paard… We gaan verder en de weg wordt slechter. Bij een kruising stoppen we en ik praat met een gids die met franse toeristen op pad is. Ik twijfel nog of we hier naar het meer Som Kul gaan. We eten wat en later zwaaien we de fransen uit zij gaan richting het meer. Over 60 km doen ze de gehele middag.

Wij nemen de grote pas naar Bishkek. Het gaat al haarspeldend naar boven over een slecht wegdek. Het geeft een mooi uitzicht over de vlakte en achterliggende bergen. Boven aangekomen is er een tunnel. De vrachtwagens moeten wachten en de tunnel is net twee auto’s breed. Aan het eind is het mistig van de uitlaatgassen. Kuchend rijden we de frisse lucht in en gaat de weg steil naar beneden via een paar haarspelbochten gaat het snel. Ik zie een vrachtwagen met een pick-up busje ervoor. Ze hebben net de motor uitgebouwd. Dat is nog eens pechhulp onderweg…..

Beneden aangekomen moeten we tol betalen en rijden we de drukte in. Het is bijzonder om te zien hoe men hier inhaalt. Het is verkeer met elk een baan maar als er in beide richtingen wordt ingehaald is het opeens vier baans. Het is 16.00 uur en de spits begint het is druk maar na even zoeken staan we voor het hotel.  De kamer is niet groot maar van alles voorzien. De op de markt gekochte pelpinda’s worden aangesproken. Het is even lekker zitten en om even wat pindaatjeste  pellen en eten. Na het opfrissen gaan we naar beneden en kunnen we kiezen van de menukaart. Het was een mooie dag

Aantal kilometers 295

Bishkek Boutique Hotel
Baytik Baatyra Street 67/1, 720005 Bisjkek, Kirgizië

N42° 51.579'
 E74° 36.695'

Deel op Social Media: