Oumbouk blog

Dag 30 - Samarkand

Dag 30 - Samarkand

Zondag 28 mei (30)

We verlaten het hotel voor een rondje stad. Het is erg druk voor de deur. Grote , kleine bussen allemaal met Oezbeekse toeristen. Het is zondag en beetje einde seizoen. Juni, juli en aug. Zijn te warm.

We beginnen naast het Hotel bij het Tamarlan  mausoleum. Het zijn enorme gebouwen met mooi mozaïek. Hoe dat gemaakt is zonder moderne hulpmiddelen moet een enorme klus zijn geweest. Daat achter staat nog een kleiner mausoleum van Oqsaroy. Tegenover het Hotel staat het Ruhabad Mausuleum zo lopen we naar een park wat een beetje verwaarloosd is en ik zie aan de rechterkant de gebouwen van het Registan. Daar lopen we naar toe. Via een brug komen we aan de achterkant op het terrein door een klein poortje. Er komt een, op zijn fluit blazend, boze politie man aan. Van geen kwaad bewust lopen we door maar we moeten terug en omlopen en kaartje kopen. We lopen om maar het is zo druk dat we alles van afstand bekijken en op een terrasje gaan zitten. Het zijn enorme gebouwen van top tot teen onder de mozaïek. Na alles rustig gade te hebben geslagen gaan we via een wandel promenade naar de Bibi Khanym Moskee. Deze is nog groter dan we al hebben gezien en is erg indrukwekkend. Het is erg druk en ik ga even naar binnen. De Moskee is niet in gebruik en zijn restanten van een nog groter geheel.

Hier begint ook de Siab Bazaar en hier is alles te vinden van eten tot kleding. Er zit een oudere man met rozijnen en ik koop een zakje. Ik geef hem een hand en ik krijg een aai over mijn kin terug. Ik denk dat ik ook een sikje net als hij moet laten groeien. Er lopen jongens met karretjes. Zij bieden hun diensten aan als winkel karretje en lopen met mensen mee die op de markt aan het inkopen zijn. Dat is wel makkelijk als je een zak aardappelen van 25 kg koopt .We lopen een stukje terug en eten een maaltijdsoepje. Onder de parasol zit een duiven nestje in een mandje. Voor de deur staat een levensgrote kameel. We gaan weer verderen kopen in een  suppertje wat voor morgen.

Het weer is prachtig met een stralend blauwe lucht. We kijken om ons heen en het is bijzonder om hier rond te lopen in een zo andere cultuur.

We komen weer in het hotel en ruimen de boodschappen op en nemen een taxi naar een restaurant. Het is 10 minuten rijden en we zitten op een terras en genieten van het eten en alles wat voorbij komt. In het hotel gaan we nog even naar het dakterras om naar alle lichtjes van de stad te kijken.

Morgen weer op onze eigen kamelen over de zijderoute.

 

Deel op Social Media: