Oumbouk blog

Dag 58 - Olgi > Khovd

Dag 58 - Olgi > Khovd


Zondag 25 juni (58)

Het gekookte eitje is vanochtend mislukt en eten we twee sneetjes brood met jam. We gaan op weg en het is mooi rijden en de eerste kilometers zijn geasfalteerd.  De luchten zijn mooi. Blauwe lucht waar de wolken in alle kleuren voorbij trekken. Dan ineens is het asfalt weg en kruisen we de weg in aanleg. De weg is dan redelijk dan weer nat.

Maar men is druk bezig een weg aan te leggen. We rijden dan ook dan weer links dan weer rechts en soms over de nieuwe weg. We stijgen en het is mooi rijden tussen de bergen. Bovenop stoppen we en hebben we uitzicht waar we vandaan komen. We zijn slingerend de berg op gereden. De bergen om ons heen hebben besneeuwde bergtoppen. Door het werkverkeer zijn sommige delen moeilijk te berijden en ploegen we voort.

Dan gaan de wegwerkzaamheden een geheel andere kant op en rijden we over de oorspronkelijke weg. Of eigenlijk zijn het sporen. We rijden over een vlakte om uiteindelijk in een soort vallei uit te komen. We hebben een mooi uitzicht over de vallei en de bergen om ons heen. We rijden door en komen weer op de weg in aanleg. Nu al mooi gravel recht naar beneden.

Er staan geen bomen en of struiken maar het is wel toilet tijd. Ik zeg zo dadelijk komt er vast een café met toilet. Niet veel later staan we voor een gebouwtje wat een eet en drink gelegenheid is. Men woont er en als bijverdienste verkopen ze eten en drinken. Het is nog geen etenstijd dus maken we alleen gebruik van het toilet en rijden verder. De weg heeft meestal meerdere sporen. Dan kan je er vanuit gaan dat het middelste spoor het slechts is. En met slecht bedoelen we wasbord. Het is vandaag dan ook de dag van het wasbord, De omgeving is mooi maar het rijden is intensief en vraagt alle aandacht. Dan maken we in de middle of nowhere een lunch stop. Ik zie aan de horizon iets blinken en het komt langzaam dichterbij. Dan zien we dat het een motor is. Hij rijdt een geheel ander spoor en hij ziet ons niet. Ik doe mijn helm op en rijdt hem achterna en als ik naast hem rij ziet hij mij en we stoppen. Hij is blij ons te zien en hij vraagt in gebrekkig engels: You come from river? Ik antwoord nee ik kom van Olgi. Dan komt Janny aanrijden en we praten wat en dan weet ik wat hij bedoeld. Wij zijn in een grote driehoek via een brug over de rivier gereden. Dat staat niet in de navigatie, maar ik rij de track van Wilco en wij zijn dus om de rivier gereden. Daar kom je niet als je de navigatie volgt. We wijzen aan op welk punt hij rechtsaf moet en hij is erg blij want nu kan hij verder. Hij kwam uit de richting Ulan Bataar en gevraagd naar de weg en volgens hem is tussen Khovd en Altai geasfalteerd, dat is voor morgen. Wij gaan ook weer verder en werken nog een paar wasborden af.

We stijgen nog iets en dan staan we bovenop met uitzicht op de stad Khovd tegen de rode bergen aan. We zien stofwolken beneden omhoog komen. Het is het vrachtverkeer voor de wegwerkzaamheden.We rijden naar beneden en het gravel gaat over in zand. Het zand is net plofzand met weinig grip. Janny zit in een ander spoor en wil bij mij komen rijden. De berm is te hoog en ze valt om. We zetten de motor rechtop en het is nog een klein stukje.

Bijna beneden gaat het over in gravel en stoppen we even. Er komt van Janny een duimpje omhoog maar wel met een verkrampte glimlach van de inspanning. Bij de rivier zijn veel mensen aan het recreëren aan het water tussen de yurts en koeien en schapen. We vinden hotel Minj en nemen onze intrek in de kamer.

De motoren mogen achter het Hotel staan en we zien nog andere reizigers. Naast het Hotel is een winkeltje waar we onze inkopen doen. Ze hebben hier zelfs Duitse appelmoes. Het Hotel heeft een restaurant. Het zijn jonge dames die hier werken en ze nemen op wat we willen eten en niet veel later staat het op tafel.

Het was een mooie maar intensieve dag.

Aantal kilometers 221

Hotel Minj
A0305 Street | Duut Suum, Khovd 213513, Mongolië

N48° 00.161'
E91° 38.498'

Deel op Social Media: