Oumbouk blog

Met de camper door Nederland (4)

Met de camper door Nederland (4)

Dinsdag 16 maart 2021

Ik doe voorzichtig de verduistering omlaag. Janny slaapt nog. Er wordt gewerkt op de camping. Er wordt gesnoeid om alles voor het seizoen klaar te maken. Janny wordt ook wakker. Het is kwart over acht en langzaam aan komen we op gang. We maken ons ontbijt. Yoghurt met fruit & Muesli en een cracker kaas oud Rotterdam. Met een eitje er bij en een bakje thee is het ontbijt compleet.

We doen de noodzakelijk vaat en dat is geen straf in de mooie was gelegenheid. Met natuursteen en hout en palmbomen waan je in de tropen. Ik maak een route en die is vandaag niet zover. We rijden met een grote boog om Winterswijk door de mooie Achterhoek met zijn karakteristieke boerderijen.

Het is tijd voor een bakje koffie en ik sla rechts af in de hoop een plaatsje voor de bus te vinden. Dat vinden we niet wel een onverharde weg die bestaat uit zand. We houden de gang er maar een beetje in om niet in een zacht stuk te blijven steken. Aan het einde van de weg gaan we linksaf en vinden een plaatsje aan de kant van de weg. Het is stil en rustig en het enigste wat we horen zijn de vogels.

Ik kijk ook even in de navigatie om een plaats te zoeken om broodje te eten en als het droog is een stukje te wandelen. Die vind ik en we rijden weer verder. We gaan Duitsland weer in. Het landelijke gaat na de grens over in het stedelijke. Als we de Nederlandse grens weer naderen na het dorpje Lunten ga ik op zoek naar een Parkeerplaats. Hier zag ik groen en wandelroutes op mijn routeplanner die ik gebruik Locusmaps. We vinden een goede plek en eten en drinken wat en we gaan op pad.

Na de parkeerplaats begint een breed zandpad met aan beide zijden open groen doorkruist door lang gerekte smalle slootjes. We komen bij een hek waarachter de koeien vrij rondlopen. Er is ook een ven of meer wat onderdeel uitmaakt van het veen gebied. We komen de eerste koeien tegen van het soort Schotse Hooglander. We slaan rechtsaf en het mooie bad verandert in een natte doorgang. Hier komen we in het veen gebied. Er zijn hier en daar bomen omgezaagd maar ook omgewaaid. We zien een krappe doorgang tussen rododendrons en dat gaat over een bruggetje. Er volgen nog meer bruggetjes en het water staat aardig hoog. Met de zon door de bomen op het heldere water geeft een bijzondere spiegeling.

We lopen verder en zien de volgende kudde Schotse Hooglanders. We komen bij een bankje en hier moeten we linksaf richting Duitsland. We gaan richting Haarmuhle en het pad loopt lngs de weg en we komen bij een bruggetje. We lopen langs de rivier Aa en ik hoor het flink stromen. Onder de brug is een stuw en met de hoge waterstand valt het aardig naar beneden en stroomt de rivier aardig.

Er is ook een strandje en hier is nog een klein water valletje welke in de rivier stroomt. We lopen verder een stukje Duitsland en we gaan het water weer over en staan in Nederland. We komen in een beetje bewoonde omgeving en lopen door het dorpje Witte Veen. Enkele boerderijen en we lopen eigenlijk over het erf tussen de kippen. We zien een ouder echtpaar de ingang van hun woning schoonmaken. Twee witte zuilen staan bij de ingang die ze van het bos groen aan het ontdoen zijn. We stoppen en hebben een leuk gesprek. De man kwam uit Den Haag en de mevrouw uit Enschede. Wat een unieke plaats om te wonen. Nog een stukje en we zijn weer bij ons huisje op wielen.

We stappen weer in en gaan op weg voor de laatste 10 km richting Enschede. We hebben een plaats gevonden in Broekheurne op de minicamping Loeks. We rijden het terrein op en ik zie een man lopen en vraag bij wie ik moet melden. Bij mij is het antwoord. En we lopen naar het Camper gedeelte. Een mooi verhard stuk aan het groene gras.

Het is nog vroeg en we moeten nog wat boodschappen doen. Het is ook droog en maar 10 min fietsen. We halen de fietsen van de bus en vertrekken. Eerst tussen de boerderij woningen en daarna via een fietspad wat zelfs even onverhard is zo langs een park direct in een rechte lijn naar het winkelcentrum. We doen de boodschappen en zijn ook zo weer bij de bus. We hebben gekozen voor snel klaar en zo zitten we net na vijf uur aan een bordje Tortelini met Tomaten Mascarpone saus. In een woord heeeeeeeeeeeeeerlijk. Voor de vitamientjes een bosvruchten yoghurt ?.

We gaan afwassen en zelf doucen en om 19.00 zitten we voldaan in een warme camper. Janny zit te breien en ik werk aan dit verslag.

Maar dan wordt het stil en even later fris. De kachel is uit. Ik kijk op het bedienings paneel en er staat een foutcode. Die toetsen we on google en het kan of het gas op zijn of geen water in de boiler. Ik verwissel de fles en ik verplaats de bus 10 meter naar achteren waar toevallig het waterpunt is. Als het water bijna vol is zegt Janny dat de kachel het weer doet. We zetten de bus weer op zijn plaats en zijn we klaar voor deel twee van de avond: Rummikub.

Als ik dit schrijf is het 20.39

Deel op Social Media: