Oumbouk blog

Dag 54 - Ostkemen > Zmeinogorsk

Dag 54 - Ostkemen > Zmeinogorsk

Woensdag 21 juni (54)

We hebben een zeer uitgebreid ontbijt en eten ons buikje vol ter voorbereiding op de volgende grens. We verlaten de stad en komen in een groen glooiend landschap met een goede weg. Stad in was dor en droog en slechte weg en stad uit is groen, landbouw en heuvelachtig. De roofvogels vliegen in grote getale rond. Het is heerlijk rijden. We komen in een dorpje en doen inkopen en tanken. Het is nog een klein stukje tot de grens. Boven op de heuvel staat de grenspost Kazachstan uit. Janny praat met een mevrouw en die vraagt of wij het niet warm hebben want het is voor deze regio best wel warm. Wij zijn niet anders gewent maar het is dus wel warm hier.

We laten weer een foto nemen en krijgen het stempeltje uit en kunnen gaan. We rijden de heuvel af en onderaan is de Russische post. Er staat een verkeerslicht en het is wachten tot het groen is. Er staat 1 auto en 1 vrachtwagen en we mogen tegelijk naar binnen. We gaan naar het paspoort loket en we worden ingeschreven en krijgen het stempeltje in. Als ik klaar ben moet ik naar de motoren en Janny is nog aan het loket. Ik laat wat bepakking zien en ook bij de motor van Janny en hij zegt Welcome in Russia. We kunnen gaan. Janny komt naar buiten en een andere meneer komt met Janny’s paspoort naar buiten en vraagt om mijn paspoort. Hij zegt dat we moeten wachten. Waarom en waarop vraag ik. Via Google translate zegt hij dat we moeten wachten op een tolk en dat ons reisschema moet worden gecontroleerd. In een laatste poging pak ik ons kaartje met de route maar nee we moeten wachten.

We hangen een beetje rond en na een klein uurtje staan er twee jonge militairen voor ons en we moeten mee. Ze nemen plaats achter het bureau en onder het toeziend oog van Putin aan de muur worden we ondervraagt.
Wat is het doel van je reis? > Yamaha in Japan.
Waarom? > omdat we Yamaha motor rijden.
Welke landen ben je door geweest? > Ik noem ze allemaal op en hij schrijft ze op
Welke plaatsen ben je in die landen geweest? > Ik noem er een paar.
Wat vinden je familie en vrienden van de politieke situatie gezien Europa en Rusland? > Ik leg uit dat als je op reis bent er voor het land bent en je het dan niet hebt over politieke situaties.
Heeft Nederland een Nato militaire basis? > Ik zou het echt niet weten.
Wat vind je van de Krim? Syrie? Turkije? > Ik geef een zelfde antwoord dat de politiek hieromtrent mij niet interesseert en dat ik de landen en mensen wil ontmoeten.
Wat voor werk doe je? > Expeditie pakjes versturen.
Hebben jullie foto’s gemaakt in alle landen? > ja die staan in de cloud.
Laat je fototoestel eens zien. > Ik haal mijn fototoestel en daar staan twee foto’s op van Janny op de motor.
Jullie hebben een zaken visum wat voor zaken ga je doen? Ik ben toerist en ik weet niet waarom ik een zakenvisum hebt dat is in Nederland zo afgegeven.
In 2018 is er in Rusland voetbal toernooi. Wat denk jij daarvan? > daar denk ik niets van ik ben geen voetbal fan.

En ik ben vast nog wat vragen vergeten. In principe was het een prettig gesprek. De tolk sprak Duits en begreep ons goed en uiteindelijk de ondervrager ook. We zijn reizigers en geen politici.
We hebben tijdens het gesprek ook ons kaartje laten zien en hij vraagt of hij het mag hebben en of ik er een handtekening op wil zetten. En of we er nog een hebben voor zijn collega. Na het gesprek lopen we gezamenlijk naar de motoren en we pakken nog een kaartje en een setje delfts blauwe klompjes en die geven we de Tolk soldaat en hij bedankt ons hartelijk en verontschuldigt zich voor de tijd en dat het opdracht is om Europeanen op deze manier te ondervragen. We worden uitgezwaaid door de gehele grenspost en we rijden Rusland in. De tijd vliegt op deze manier, een uur wachten, een uur ondervraging en de tijd een uur vooruit en dan is het zo 15.30……
De weg is goed en we komen aan in het plaatsje Zmeinogorsk. Het hotel is snel gevonden. Twee aardige dames helpen ons en de kamer is goed en ruim met Wifi. Bij de bank Roebels gepind en we zijn weer klaar voor het nieuwe land.

Voor het eten lopen we het dorp in. Op de kruising is een eetgelegenheid. Het is de trap op en er is een grote ruimte en we gaan zitten. We bestellen wat te eten en niet veel later staat het op tafel. Janny wijst naar een ander tafeltje en daar zit de militair met een groepje te eten. We lopen weer terug en duiken ons bedje in.

Het was een mooie dag.

Aantal kilometers 187

Hotel Komas Tur
Lenina st., 76, Zmeinogorsk 658480, Russia

N51° 09.817'
E82° 11.142'

Deel op Social Media: