Oumbouk blog

Wereldreis door Nederland (5)

Wereldreis door Nederland (5)

Dag5/5 #JustJannyandPeet

Het is rond een uur of vijf als ik even wakker ben. Ik hoor wind rond het huis gaan en de regen hoor ik neer komen. Het is nog vroeg denk ik en ik draai mij om. Als ik tegen acht uur wakker wordt is er niets veranderd. Het waait en het regent. Dat beloofd niet veel goeds voor vandaag. Dan maar de tijd nuttig besteden en de foto’s en films overzetten en het dagverhaal van gisteren op FB plaatsen.

Om half negen hoor ik gestommel achter mij en wordt Janny wakker. We kleden ons aan en gaan naar boven waar Micky een heerlijk vers uitgebreid ontbijt heeft klaar staan. Het eitje staat naast ons bord klaar J . Het is gezellig en er wordt bijna meer gepraat dan gegeten. We kijken eens op de buienradar maar doen die maar snel weer uit. Het wordt niet droog vandaag.

Het moet er toch van komen en we duiken de garage in en bepakken de motoren en daarna pakken we ons zelf in. We nemen afscheid en bedanken hartelijk voor de gastvrijheid. Ben je in Den Helder en zoek je een slaapplaats dan is B&B Dutch African Breeze een aanrader. Ben je niet in Den helder maar zoek je nog eens een andere plaats om te bezoeken dan is Den helder ook een aanrader. De plaats heeft mij positief verrast.

Maar daar is het niet droger van geworden. We vertrekken in de stromende regen en in de polder is het meer zeilen dan rijden. Er staat een harde zij wind waardoor het constant hangen tegen de wind is. We zien veel water in de polders en zelfs hele stukken onder water. Waarom dat is weten we niet. Wie het weet mag het zeggen. (zie foto). We gaan naar Andijk waar we rond de middag bij Adrie een bakje koffie gaan drinken. Gezien het weer zou het verstandig zijn om de kortste, snelste weg te nemen. Maar we zijn nu in het noordelijkste van Noord Holland daar komen we anders nooit en ik volg mijn route via de dorpen Julianadorp, Anna Paulowna, Wieringerwaard, Slootdorp, Wieringerwerf, Medemblik (waar we kasteel Radbout bekijken) en Onderdijk stormen we Andijk binnen.

Met Adrie heb ik contact via FB over zijn reis die begon in Magadan en via de BAM in Siberië zou gaan. Daarna nog via de Stan landen terug naar NL. Adrie vroeg tips en was reuze enthousiast over de reis. Hij maakte regelmatig verslag en ik volgde hem op de voet. Het is een stuk wat ik ook graag zou rijden. Dan op de BAM route bij een rivieroversteek komt Adrie ongelukkig ten val en breekt zijn voet. Om een lang verhaal kort te houden, hij is in Nederland geopereerd en is thuis en het gips is eraf maar mag nog niet belasten. We hebben gesproken over de reis de gebeurtenissen maar ook over andere motor reizen maar ook over hun kleinkinderen. Dan is het toch goed om te zien dat opa weer thuis is. Alhoewel nog niet goed ter been maar dat komt vast goed. Het was even leuk en gezellig om met Adrie en zijn vrouw even bij te kletsen.

Maar het was nog steeds nat buiten. De navigatie op huis ingesteld en het was nog ruim anderhalf uur rijden en zou rond half vier thuis zijn. Alles weer aangetrokken, Navigatie aan, handvat verwarming aan. De zeilen op en gaan met die ………… Tenere. We maken lekkere vlotte voortgang totdat ik een bord zie: ongeval weg afgesloten. Jawel na Purmerend is de A10 afgesloten. We zien de Matrix borden aangaan en we rijden de file in. Van vier naar twee banen. Eenmaal ingevoegd rijdt het wel weer. We rijden door de luchthaven over de A5. De wolken hangen zo laag dat het lijkt of de vliegtuigen de wolken worden ingeschoten. Ze gaan snel omhoog en zijn zo in het wolkendek verdwenen.

Dan volgt de A4 en dat is file zo ongeveer tot Leiden. Het rijdt weer even maar dan bij Rijswijk de A4 file. Tot Kethel tunnel file. Jawel, wie verzint het, de tunnel dosering staat aan en we hebben rood licht. Als je dat elke 10 min op rood zet krijg je vanzelf 20 kilometer file.

Dan nog even de Benelux tunnel doorstaan en dan hebben we toch wel van voor Amsterdam tot na de Benelux tunnel file gereden. Dat is heel wat anders dan de dagen hiervoor………..

Thuis aangekomen alles uitpakken en voor eten zorgen: We halen een lekkere Mihoen en Foe Yong Hai.

We hebben veel van Nederland gezien en ervaren en kunnen toch wel zeggen: wat is Nederland mooi!

Aantal gereden kilometers 211

Deel op Social Media: