Oumbouk blog

Nummer Een (6)

Nummer Een (6)

0620

Janny & Peet reizen van Nummer Een naar Numero Dertien en kijken wat we onderweg tegenkomen

Donderdag 04 juni 2020

We rijden vandaag door de provincie Drenthe. Na het goede ontbijt krijgen we een lunch tas mee. We nemen een laatste foto van het kasteel en vertrekken. Via de dorpjes Zwinderen, Gees, Meppen, Witteveen rijden we richting Orvelte. In de dorpjes zien we de Drentse boerderijen met grote schuren. Die hebben rieten daken met aan de zijkant ook riet met vormen daarin. We parkeren de motoren op de parkeerplaats van Orvelte. We lopen het museum dorp in.

Het eerste wat we tegenkomen zijn twee Alpaca’s. Ze gaan graag op de foto en Janny krijgt een zoentje. We lopen door het dorp naar de schaapskooi. Deze is echter gesloten. We lopen verder tussen de boerderijen. Deze zijn niet meer in gebruik als boerderij maar zijn winkel, B&B of restaurant. Dan zin we nog een echt Drents schaap met zijn jas nog aan als we stoppen loopt hij richting ons. Hij heeft er moeite mee om zich te verplaatsen met zo’n grote jas aan. We maken wat fotos van de boerderijen en gaan weer richting motor.

We rijden via Elp richting Schoonloo. We slaan linksaf een weg het bos in. Na een paar honderd meter kunnen we niet verder en is er een parkeerplaats bij “Blankeveen”. We zien een stuk zand met wat bankjes daar omheen en we gaan een bakje koffie drinken. We doen onze helm af en we worden aangevallen door de muggen. We laten ons hierdoor niet afleiden en zetten de motoren naast een bankje. Ik neem wat foto’s en Janny schenkt de koffie in. We worden nog steeds aangevallen en slaan de koffie achterover en vertrekken snel. Mooie plaats maar iets te veel muggen.

We gaan via het dorpje Amen naar het dorp Rolde waar we op zoek gaan naar de Hunebedden. Ik sta bij de Hunebedweg en we moeten in de buurt zijn. We zien de kerk met daarnaast de begraaf plaats. Aan de andere kant van de weg staan twee Hunebedden waarvan een nog compleet. We gaan op een zwerfkei zitten en eten de lunch die we hebben mee gekregen uit het Hotel.

Via de buitenwijken van assen komen we bij het TT circuit. Er wordt geracet met auto’s. We zien nog twee ooievaars die lopen met uitzicht op het circuit. We rijden het circuit geheel rond en komen in het dorp Smilde waar een kerk in de vorm van een koepel staat. We zien hier ook nog een veld met Pioen rozen welke we eerder in Brabant zijn tegen gekomen. Het weer is de gehele dag al dreigend met regen. Ik zet het Hotel in de navigatie en langs de kanalen van Drenthe rijden we richting Norg en slaan af naar Veenhuizen. Bij het dorp aangekomen zien we de bijzonderheid van het dorp met allemaal namen op de huizen. We komen aan bij het Hotel “Bitter en Zoet”. Ook dit is een naam van een huis. Wij slapen in het huis “Toewijding”. We kijken naar buiten en het is enigszins gaan regenen. We betrekken de kamer en zien de bijzonderheid van dit Hotel. Het is geheel met behoud van authentieke onderdelen ingericht. Het huis is een onderdeel van de voormalige veenkolonie. Hier woonde het personeel van het hospitaal en dat is duidelijk te herkennen.

na het opfrissen gaan we aan de leestafel zitten met wat drinken en lezen het lokale nieuws. Het is tijd voor het avondeten. We hadden het eerste tijdslot geboekt en zitten om 17.30 aan tafel. We hebben gekozen voor het verassing menu. En we worden verast. We hebben diverse gangen en het eten is zeer smakelijk en divers. Het hoofdmenu was een kabeljauw met toebehoren. Veel van de ingrediënten komen uit eigen tuin en zelfs het varkensvlees komt uit eigen tuin.

Het is een heerlijk einde van de dag.

Dier van de dag: Schaap
Koffie moment: Blankeveen
De ontmoeting: De Alpaca’s
Wat eten we vandaag: Kabeljauw
Waar slapen we vandaag: Bitter & Zoet, Veenhuizen
De Blooper/misser: Mislukte selftimer foto
De Selfie van de dag: Alpaca Selfie

 

Deel op Social Media: