Oumbouk blog

Dag 20 - Esfehan

Dag 20 - Esfehan

Donderdag 18 mei (20)

Voor het ontbijt moeten we even naar buiten en komen we terecht in een traditionele eetgelegenheid.  Men kan op een zittafel ontbijten of aan een gewoon tafeltje. We genieten van het eten en van de mensen om ons heen. Na het ontbijt gaan we in de koffieruimte zitten en werken de dagboeken en foto’s bij. Het is lekker om onder het genot van een bakje koffie even rustig aan te doen.

We zitten in de Armeense buurt naast de Vak Kathedraal. We hoeven niet ver voor de bezienswaardigheden. We lopen langs winkeltjes en een standbeeld naar de ingang. Binnen de muren bevinden zich een kerk, een museum en een school. In de kerk zijn mooie en veel uitbeeldingen uit de Bijbel. De gebouwen zijn mooi en in goede staat. We lopen het museum in en daar is van alles te zien uit de laatste honderden jaren. Van keramiek tot de kleinste Bijbel. We kijken naar alle moois en komen zo weer bij de uitgang waar we een taxi nemen naar het centrum.

We stappen uit en lopen via een voetpad langs winkels met kleedjes, schilderijen en nog veel meer . Een soort kunstenaars straatje. We spreken kort een Nederlands echtpaar wat met een groepsreis onderweg is in Iran. Als we zeggen dat we op de motor zijn vinden ze dat prachtig. Aan het eind staan we voor het grootste plein van Europa. Vroeger een polo wedstrijd terrein maar nu een ontmoeting plaats met winkeltjes, terrasjes, fonteinen en Moskeeën en een school.

We gaan een gebouw in en op de binnenplaats is een terras. We hebben wel wat trek en nemen wat te drinken en eten. Daar zitten we dan op een zittafel. We gaan de trappen op die geheel zijn ingelegd met mozaïek.  We staan boven en kijken uit over de gebouwen en het immense plein. Het is een indrukwekkend gezicht. Beneden aangekomen gaan we door de gangen met winkeltjes. Veel keramiek en kleedjes. Het is gezellig druk en we genieten van de omgeving.

De mozaïeken zijn van goede kwaliteit en zien er kleurrijk uit. Het moet een geduldig werk zijn om dit te maken. De gebouwen hebben vele vormen en door de lichtinval is het allemaal een mooi schouwspel van vorm, kleur en mozaïek. Het is wel weer tijd voor een bakje thee en we nemen plaats op een tafel in een prachtige hal waar de mensen eten en drinken en vooral met elkaar in gesprek zijn. Zo zitten er een aantal mannen tegenover ons druk in gesprek thee te drinken op tafel.

Door een grote houten deur komen we in de grote Moskee. Als je dacht we hebben alles gezien dan is dat niet zo. De ene hoek is nog mooier dan de andere. Via een rozentuin komen we op een plaats met weer andere kleuren mozaïek. Janny ziet een scherm en kijkt daarachter en daar worden stukken mozaïek gemaakt. Van de kleinste stukjes wordt een mooi groot geheel gemaakt. Het ziet er indrukwekkend uit.

De taxi’s staan in rijen klaar en we stappen er in een. Het is de achterste niet helemaal de bedoeling geloof ik maar we stappen in en rijden naar de brug die over de rivier gaat richting de Armeense wijk.
Het is gezellig druk op en rond de brug. De mensen zitten op het gras, op de bankjes en onder de brug. Er wordt gegeten, gedronken en gepraat. We lopen langs het water en over de brug. Daar komen we in een park waar wordt gespeeld en gesport. De paden plakken aan onze schoenen. Niet door de warmte.  Als we in de bomen kijken hangen deze vol moerbeien en de rijpe vruchten vallen als trosjes uit de bomen. De platgetrapte vruchten geven een plakkerig gevoel. Ze worden ook door de mensen geplukt en gegeten. We besluiten om van hier terug te lopen naar het Hotel en te kijken waar we wat kunnen eten. We zijn vandaag een onderdeel van de samenleving in Esfehan. Zeker als je zo op straat in niet toeristisch gebied loopt. Bijna bij het Hotel zie ik een soort hamburger winkel en we lopen naar binnen. De man vind het prachtig en maakt de lekkerste hamburger. We krijgen een krukje en zitten buiten ons broodje op te eten. Ons eigen terras, dit is genieten.

Dan is toch de dag ten einde. Een mooie indrukwekkende dag van Armeense kerk tot Moskee. 

Deel op Social Media: