Oumbouk blog

Carpathians (10)

Carpathians (10)

Maandag 13 september 2021

Om acht uur doe ik het gordijn open en kijk naar de oude stad die wakker wordt. De zon licht de kleuren van de huizen op. Het is mooi wakker worden. We gaan naar het ontbijt. Het is voor het eerst wat drukker bij het ontbijt met andere gasten. Vandaag een rustdag maar we hebben toch een ritje gepland. De algemene parkeerplaats achter het Hotel staat om 09.00 al helemaal vol en is het druk met mensen. We rijden de motoren uit de garage en we gaan via de doorgaande weg naar Medias.

Als we Sigishoara uit rijden komen we al snel bij het eerste dorpje (Rora). De huizen staan mooi in de verf en iedereen heeft voor zijn huis dezelfde rozen staan. De zon zet de mooie kleuren van de huizen en de rozen mooi in het licht. Na het maken van wat foto’s rijden we verder en komen aan in een volgend dorp Danes en hier ook mooie huizen en bloemen maar geen rozen hier heeft men een andere bloem maar wel allemaal hetzelfde soort. We rijden nu door en komt er een stuk zonder dorpjes en we schieten op. Dan ziet Janny dames in mooie kleding en zegt ik rij even linksaf en ik draai om en ga bij de weg staan. Hier staan twee mannen met een zwarte hoed en de dames in mooie rode kleding. Ik maak een praatje en zij zeggen dat ik door ben. Ik zeg ze komt zo weer terug. Heel bijzondere mensen. Vriendelijk en netjes maar wel aparte kleding.

We gaan verder en daar zitten opeens mannen die met koper bezig zijn. Een man zit er met een hamer op te slaan als hij iets aan het maken is. We draaien om en we kijken even. De potjes en pannen zien er leuk uit. Ik vraag wat een kannetje kost. Hij zegt dat is een turks koffiezet pannetje en kost 200 RON ik pak mijn telefoon en zoek in de koersen app op wat dat is en kom uit op eur 40. Dat is wel veel dus ik zeg 50 RON wat een tientje is. Hij zegt nee 150 dan. Ik zeg 100 dan neem ik hem mee. OK zegt hij. We nemen nog een foto vanelkaar en gaan weg.

De potjes waren allemaal wel erg gelijk en voor ons een souvenir maar ik denk toch dat hij het niet zelf heeft gemaakt.

Het schiet zo niet op via de doorgaande weg. We rijden Medias in en tanken even en rijden daarna de stad in. Ik zie borden oud historisch centrum en volg de borden. Dan zitten we opeens in straten die vol lopen met jonge mensen die in het net gekleed lopen en bloemen hebben. We komen bij het centrum en we komen er haast niet door zo druk. We komen op het plein en zetten de motoren naast een terras. We bestellen een kop koffie en vragen of het de eerste schooldag is. Dat klopt zegt de mevrouw en geeft ons de koffie. We kunnen alles goed gadeslaan vanaf het terras.

Maar we kwamen om een ritje te rijden hoe leuk het ook in Medias is. Waarschijnlijk was get daarom ook zo druk in Sigishora. Maar we verlaten de stad en gaan van de doorgaande weg af. We komen in het plaatsje Mosna en daar staat een gefortificeerde kerk. We schieten de eerste plaatjes van de kerken. We slaan links af en rijden door het dorpje Nemsa. Een authentiek Saksisch dorp. Hierna gaan we onverhard op maar dat wordt al snel te slecht en we draaien om.

We rijden weer op de grotere weg en slaan weer links en via wat haarspeld bochten rijden we door een mooi landschap met heuvels, bossen, grasland war de weg doorheen slingerd. Het volgende dorp dient zich aan met de naam Richis. We rijen langzaam en kijken naar de huisjes en zetten de kerk op de foto. Het is tenslotte kerken dag.

dan rijden we Biertan binnen en zien al snel de kerk boven alles uit komen. Langzaam rijden we door de straatjes en stoppen voor wat foto’s. De zon staat er mooi op. We rijden verder en komen achter bij de kerk met een schitterend gezicht op de kerk en zijn verstevigde muren en torens. We maken wat fotos en rijden door en komen naast de kerk omhoog en rijden zo het toerisme in. Terrasjes en de bekende souvenir verkoop hokjes.

Het is inmiddels tijd voor de lunch en we bestellen wat eten en drinken. We genieten van het dorp en het eten. Maar het is tijd om verder te gaan. We rijden een stukje terug en komen aan in een groetere plaats Agnita. Hier staat ook een kerk midden in het dorp. We maken de bekende fotos en rijden verder. Het is een rustdag vandaag en ik zie een terras en we gaan zitten en drinken een bakje koffie en maken een toiletstop.

We kijken hoever het nog is terug naar het Hotel en dat is 42 km. Dat is mooi en we gaan weer op pad. Het is mooi asfalt wat we al eerder opmerkten. Er wordt hardt aan de weg gewerkt. Het schiet lekker op. Ik merk dat het asfalt steeds nieuwer wordt naarmate we verder komen. Dan opeens duiken we de werkzaamheden in wat begint met asfalteren maar verder wordt het al snel stof. En met stof bedoel ik ook stof. Vele vrachtwagens rijden af en aan. Met asfalt maar ook met grind en grond. Het is ongeveer 30 km lang werkzaamheden en als het dan weer iets van asfalt wordt zijn we net een stofmannetje in het wit.

Maar we blijven naar kerken kijken en we hebben er nog een par gezien maar vanwege het stof geen fotos gemaakt maar in Apold stoppen we weer even voor een foto. We gaan verder en komen al snel in Sigishora en parkeren de motor buiten. We gaan naar de kamer en gaan douchen daarna eten en daarna een ijsje ter afsluiting van deze mooie dag die toch 165 km op de teller zet.

Als ik dit schrijf is het 21.43 en tijd om naar bed te gaan

 

PS het Turks koperen koffiepotje is exact hetzelfde te koop bij Bol.com voor 19.95.
Heb ik toch niet teveel betaald ?

 

Gereden aantal kilometers 164

Deel op Social Media: