Oumbouk blog

Dag 31 - Samarkand > Korashina

Dag 31 - Samarkand > Korashina

Maandag 29  mei (31)

We rijden de stad Samarkand uit en rijden al snel de bergen in. De weg is goed en de bochtjes volgen elkaar op. Boven staan wat gebouwen met winkeltjes. We staan even stil en kijken om ons heen. We rijden door en kijken uit over het dal. We slingeren naar beneden. Het is mooi rijden. We rijden het dorp in en de weg gaat over in slecht wegdek.

De weg is breed en we slingeren over de weg. In de midden rijdt een busje en Janny haalt rechts in en ik ga er links langs. We hebben een aardige snelheid en we proberen een goed spoor te zoeken. We ontkomen er niet aan om soms door een put te rijden. Ik zit in een verkeerd spoor en kom in de middenberm wat gravel is. Niet veel later voel ik dat mijn achterband lek is. We zetten de motoren aan de kant . Ik denk : zo en nu kijken of wat we hebben bedacht ook werkt. Het vervangen van de binnen band door een nieuwe en vanavond het gat zoeken en plakken.

Het gereedschap komt uit de tassen en het wiel is er zo uit. De bandenwippers komen eraan te pas. De band zit vrij strak om de velg. Het is warm en het kost aardig wat zweet voordat de band eraf is. Het velglint is beschadigd. We halen de binnenband eruit en er zit een gat in waar je hand makkelijk in kan. We priegelen de nieuwe binnenband erin en dan de band weer om de velg. Het laatste stuk lukt maar niet. Nog meer zweet later is het nog steeds niet gelukt. De buitenband is aardig beschadigt door de banden wippers. Er komt een vrachtwagen aan en die vraag ik te stoppen. Ze minderen vaart en stoppen en met man en macht zit de band erom. Maar lucht wil er niet in. Nu begint het een beetje beangstigend te worden. Twee lekke binnenbanden. De tweede moet nu direct geplakt worden. Maar dan moet eerst de buitenband er weer af. Dat zie ik ons niet nog een keer doen zeker niet in deze warmte. Op dat moment stopt een landcruiser met een stel uit Zwitserland. Of ze kunnen helpen. Nou als we naar het dorp kunnen gaan 12 kilometer verderop  en een bandenman zoeken. Dat is geen probleem en we rijden weg.

Janny achterlatend bij de motoren. De zon schijnt niet echt maar het is wel warm. Janny krijgt van de vrouw haar hoedje voor in de zon. Ik ben zo met het repareren bezig dat ik vergeet dat we Janny achterlaten in de middle of nowhere met een graad of 35 plus. We rijden het dorp binnen en zien een stapeltje banden. Het is een banden reparatie meneer maar hij is dicht. We rijden verder en stoppen bij een garagemeneer. Deze wijst naar de volgende kruising en daar is weer een stapeltje banden en jawel een banden reparatie meneer. We laten de band zien en hij gaat aan het werk. Met zelf gemaakt gereedschap is de band er zo af. Hij bekijkt de band en ziet twee gaatjes. Van de bandenwippers. Daarom kregen wij er geen lucht in. Hij laat ook de buitenband zien die is ook door en door gescheurd. Hij plakt de band en zet een extra stuk binnenband bij de scheur. In de tussentijd bij de motoren heeft Janny met de satelliet telefoon even contact met het thuisfront. Ze heeft een onderonsje met een herder.  We rijden terug en zien Janny en de motoren aan de horizon verschijnen. Ik bedank Claudia en Gilles en we nemen afscheid en misschien tot ziens. We monteren de band en ruimen het gereedschap op. Dit is ondanks dat er niet echt zon is gloeiend heet geworden.

We rijden weg. De weg is nog steeds slecht en ik rij voorzichtig. Het is inmiddels half vier en volgens de route nog 160 km. We tanken nog een keer en dan zie ik in mijn navigatie een Hotel en we rijden er naar toe. Ziet er aardig uit en we pakken de motoren af. Binnen is alles een beetje veroudert maar we zijn blij met een bed. We eten s’avonds de net ingekochte noodles. Van al het geklapper is een beugeltje waar een lamp op zit gebroken. We vragen de huisbaas of hij wat weet. En ja hoor dat weet hij wel. We steken over en daar is een metaal bedrijfje. Nou ja twee man die containers uit elkaar halen voor het metaal. Maar ze duiken op de beugel en in 5 min is hij gemaakt. De huisbaas heet Tsjolkie, of zoiets, en hij is heel behulpzaam. Hij ziet de kapotte binnenband met het grote gat en we steken weer over naar andere zaak en hij laat de band zien. De man schut zijn hoofd en nee deze is niet meer te maken. Met het op en af stappen van de motor heb ik mijn zadel beschadigt. De ducktape komt tevoorschijn en het gaatje dicht geplakt. We zijn klaar voor vandaag  en slapen om 21.00 uur. Morgen verder.

Tsjolkie heeft ons hard gestolen.

Hotel Gulinor
Olma-Ota - Termiz avtotrassasi, 123
Phone: +998756122073

38°20'25.53'N
 66°33'0.33'O

Deel op Social Media: