Oumbouk blog

Bern en de Alpen (2)

Bern en de Alpen (2)

Zondag 27 september 2020

Het is half acht als we wakker worden. We hebben goed geslapen. We doen het gordijn open en zien de druppels in de plassen vallen. Ik kijk op de buien radar en hoe kan je het plannen. We zitten precies in het midden van een buien gebied en dat draait er alleen maar omheen.

We pakken de tassen in en maken ze vast op de motor. Die staan vast klaar. Het is kwart over acht tijd voor het ontbijt. We doen rustig aan en eten ons croissantje met stokbrood lekker op. We zijn tenslotte in Frankrijk.

We duiken de kelder in naar de droogkamer en pakken onze spullen. Alles is drrog maar dat zal niet voor lang zijn. Er zijn nog een aantal motorrijders met dezelfde plannen en zo is het druk in de gang met regenpak aantrekkende motorrijders. Gisteren was de regen toch ergens tussen jas en broek naar binnen gekropen. Ik trek de laagjes nu wat anders aan en de regen capuchon gaat ook op. Het is wat moeilijker bewegen maar hopelijk blijf ik nu droog. We vertrekken naar de col du Petit Ballon. We rijden een klein stukje terug en slaan links af naar de pas. We rijden langs het bord: col ouvert. Het druppelen is overgegaan in regen. De weg is nat en als we het bos inrijden ook bedekt met een bruin prutje wat van de bomen komt. Met het stijgen daalt ook de temperatuur. Als we op de top aankomen sneeuwt het en is het drie graden. We maken snel wat fotos en zetten de afdaling in.

Het is geen weer om lekker over de landelijke wegen te touren. Ik stel de navigatie in op wat grotere wegen en gaan weer verder. Als we Belfort inrijden zijn we een groot fort. Belfort heeft een mooie citadel die beschermt wordt door een leeuw. Het bekijken doen we wel een andere keer daar is het nu geen weer voor.

We komen bij de Zwitserse grens. Er staan een man of vijf van de grensbewaking en ze vragen of we een vignet hebben. Dat hebben we niet en ik moet omlopen. Daar staat dezelfde man al klaar en ik koop twee vignets. Ik loop weer naar de motor en daar staat dezelfde man weer. En nu vraag ik? Alles is nat ik ben nat ik krijg die sticker er niet op. Hij loopt een paar keer om de motor en hij weet het ook niet. Ik veeg een beetje op mijn scherm en zeg droog maken. Ah dat is een idee en hij komt terug met wat stukjes keukenrol. We maken het droog plakken ze erop en gaan verder.

Het is mooi rijden over de Zwitserse wegen. Het is nog mooier om door de tunnels te rijden. Daar is het lekker warm. Van buiten 6 naar in de tunnel 16 graden is een welkome afwisseling. Het is wat droger geworden en we maken een korte stop. Een mooi klein winkeltje speciaal voor de snelle stop. We houden alles aan en op en drinken koffie en eten nog een broodje kaas. Ik doe droge handschoenen aan en dat is toch wel lekker.

We rijden het dorpje uit dwars door de houtzagerij en gaan de bergen in. We stoppen bij een grot met een kapel erin. Een pad met mooie bloemetjes gaan richting de grot. Het verhaal erachter kennen we niet maar is mooi en bijzonder om te zien. Er komt ook een bezoeker uit op krukken dus zal wel iets met genezing zijn. We gaan verder en rijden door een echte gorges. Een nauwe rots doorgang met een rivier naast de weg. We zien ook aardige watervallen.

We zijn weer op de doorgaande weg gekomen en Bern komt in zicht. We zien aan de horizon de bergtoppen bedekt met sneeuw. Het is een gekrioel van wegen maar we vinden de straat van Claudia en Gilles al snel. We willen eerst nog tanken en op zoek naar een benzinepomp. Ik zoek in de navigatie de dichtstbijzijnde en dat is een Avia. Die ligt iets verder in het oude stadscentrum. Daar aangekomen is er alleen een bushalte en ondergrondse parking. Dan maar een andere opgezocht en de Tamoil gevonden. Daar waren we snel en gaan daarna naar het huis van Claudia en Gilles. We staan voor het huis en daar komt Gilles aan met de dochter Lilia. We lopen naar boven en doen onze kleding uit en de hal is gelijk gevuld. Lilia heeft het overgooiertje aan wat Janny heeft gemaakt en we geven direct het nieuwe overgooiertje, Deze past goed en kan ze nog wat in groeien. Het is een rustig vrolijk meisje. We hebben ook nog een trekdiertje voor haar een echte Takkie. Voor de thee hebben we echte Nederlandse stroopwafels meegenomen. Na de thee gaan we een rondje door de oude stad Bern. Wij op onze motorlaarzen en zij met de wandelschoenen aan. Bern heeft iets met beren. Bij de brug was een oud berenverblijf en had iets weg van het oude Blijdorp. Nu zaten ze in een ruim verblijf langs de rivier.

We lopen over de brug de oude stad in waar de nieuwe rode glimmende bussen voorbij glijden. Het is een brede straat en aan weerszijden gallerijen met vele kleine winkeltjes. Dan hoor ik water en ik denk het regent toch niet. Maar in het midden van de straat is een goot en daaronder stroomt het water. We lopen naar een plein achter de kerk waar het gezellig druk is en een mooi uitzicht hebt over de rivier en de stad. Langs de kerk lopen we naar de brug en gaan richting huis. Voor Lilia is het allemaal nogal vermoeiend maar slapen doet ze niet.

Thuis aangekomen wordt er gelijk met eten maken begonnen en zitten wij aan tafel met Lilia om die een beetje bezig te houden tot het eten. Het is gezellig en het eten smaakt. Na het toetje krijgen we nog een presentje. Een echt zwitsers zakmes en Zwitserse chocolade. We maken nog een laatste foto voor de deur en gaan op weg naar Villa Alma. Ik toets het adres in en binnen 5 min staan we voor de deur. Het plaatje klopt niet helemaal maar ik toets de code in en het deurtje gaat open. Ligt alleen geen sleutel. Ik bel en de man verteld dat dit een ander huis is met het kantoor. Ik heb niet goed de mail gelezen en het andere adres ingetoetst en voor 19.30 komen we aan. We rijden door het tuin poortje. Er staat een meneer en die wijst tussen de coniferen door en achter het huis parkeren we de motoren.

We gaan naar de kamer en alles is er van koelkast, koffie zet apparaat en airco en goed internet.

De badkamer is uitgerust met een bad en daar duiken we nog even in om daarna onder de wol te kruipen. Als ik dit schrijf is het al de volgende dag want daar was geen puf meer voor gisteren. Nu is het maandag 10.05 en gaan we aan de koffie.

Deel op Social Media: