Oumbouk blog

Dag 22 - Yazd

Dag 22 - Yazd

Zaterdag 20 mei (22)

In de ontbijt ruimte is een soort loket en daar staat de kok. Die neemt de bestelling op hoe je het eitje wilt. Hij heeft een mooie muts op. We slaan de overige gasten gade en daar zitten Franse toeristen bij. De vrouwen doen nogal vreemd over de hoofddoek en doen die dan maar af want het is onhandig. We hebben het ontbijt op en we nemen de inmiddels bekende taxi naar de stad.

We stappen uit in het centrum en lopen het oude centrum in. Het zijn smalle straatjes. De muren zijn van klei en stro aangesmeerd. Daaronder zit baksteen. We lopen een overdekt stuk in en lopen langs een bakker. Hier word brood gebakken. Er staat een klant te wachten. Bakker 1 maakt bolletjes, bakker 2 maakt van de bolletjes een soort pizza en doet ze tegen de wand in de oven. Bakker 3 haalt ze weer uit de oven en klaar is het brood en een tevreden klant. Bij een kleed voor een deuringang staan allemaal schoenen. Het is een gebedsruimte. We lopen door de gangen van de stad en komen op een kruising waar een tafeltje staat. We gaan zitten en drinken een bakje heerlijke koffie.

We lopen door en komen bij de moskee. Deze is geheel met mozaïek bekleed. De straatjes eromheen zijn smal en lopen kris kras door elkaar. We kijken in de winkeltjes en er is weer van alles te koop. Het is inmiddels tijd om wat te eten en we gaan een wat grotere eet gelegenheid in. Ze hebben hier ook een uitzicht op het dak en we lopen naar boven en kijken uit over de daken van de stad en zien de glimmende minaretten en de koepels van de moskee in het zonlicht schitteren. We zien nu ook de vele torens waar de wind door waait en zo de huizen verkoelt als een airco door een gangen stelsel wat door de huizen loopt.

Het is bijzonder om tussen de klei muren te lopen. We zien een groot huis waar je naar binnen kunt. Het is een soort kantoor. Half museum half in gebruik. Er is een groot binnenplein met veel beplanting en een soort van vijver.

Sommige stukken van de stad is oud en niet bijgehouden. Dan valt de verdroogde klei van de muren en blijft er na verloop van tijd een bouwval over. We lopen een souvenirs winkel in die geheel is ingericht met Iranees meubilair. Er zijn boeken hoeken, prullaria hoeken maar ook een uitzichtpunt en we gaan via vele trapjes en hoeken en hollen naar boven. De strak blauwe lucht steekt af tegen de bruine gebouwen. Yazd de oudste stad van Iran en daar staan we nu over heen te kijken. Geweldig.

We lopen langs de muur van de stad. Het lijkt heel wat maar achter de muur is niets. Het ziet er mooi uit maar is goed voor een foto maar meer niet. We lopen terug naar het centrum en kopen wat fruit voor de avond. Het eten in het hotel restaurant was niet echt geweldig en we gaan een adventure food maken met vers fruit toe.

We genieten van de ruimte en de airco in de kamer en we sluiten de dag af met een heerlijk diner.

Deel op Social Media: