Oumbouk blog

Dag 29 - Buchara > Samarkand

Dag 29 - Buchara > Samarkand

Zaterdag 27 mei (29)

Vanochtend ontsnapt uit het centrum van Buchara. Om de 25 meter een agent die ons nakijkt. Ik zwaai maar vriendelijk. Bij het binnenkomen gisteren van de stad zagen we een lange rij bij een Tankstation daar zijn we niet in gaan staan.

Vandaag eerst op zoek naar een benzinepomp. Nu weten we van andere reizigers dat dat een probleem kan zijn in Uzbekistan. We doen een paar pompen aan maar ze hebben alleen gas. Bij de pomp weten ze niet waar je het wel te krijgen is. Bij het wegrijden van een pomp stopt een auto en die zegt dat we moeten kijken naar plastic flessen met benzine. We verleggen onze aandacht van pomp naar fles. Dan zie ik een driewielmotor die rijdt ook op benzine dus ik vraag waar benzine is. Hij wijst het zijstraatje aan waar we staan. We rijden er iets in en zien niets. We vragen het nog een keer en iets verder wijst de man. Dan zie ik een soort winkeltje met mensen ervoor. Ik vraag Benzin? En hij knikt ja. Daar verschijnen de plastic flessen. Ik doe het filter in de tank en de trechter erop en tanken maar. Aan de overkant hoor ik allemaal kinderen roepen. De hele school staat te kijken hoe wij tanken. Ik loop er heen en schud ze allemaal een handje en ze beginnen in het Engels tot tien te tellen. Ik praat nog wat met ze en loop terug naar de winkel. We kopen nog wat eten en we zijn klaar voor de dag.

De weg is redelijk en de omgeving landbouw afgewisseld met dorpjes. Alles gebeurt op en langs de weg. Restaurantjes, winkeltjes, wandelen, bomen kappen en nog veel meer . We maken een stop langs de weg. Dat kan hier allemaal. Je kan tegen het verkeer in rijden, oversteken, fietsen, lopen en dat went je schrikt niet zomaar meer J. Er staan wat jonge meisjes de berm schoon te maken en ze komen even een foto maken. Er komt een meneer op de fiets en daar krijgen we wat abrikozen van. Er zit een meneer met een jongetje. Het jongetje (5 jaar) komt naar ons toe om even een handje te geven. Een mooi snelwegstopje op de M37. We gaan weer op pad en het gaat lekker. Wel is het nog steeds warm. Ik wist niet dat je zoveel zweet kon hebben ….

We komen bij de stad Samarkand en het zou mooi zijn om nog een keer te tanken. We weten nu waar op te letten en ik zie een oliefles met daarnaast een liter fles met benzine. Ik stop direct en vraag aan de meneer Benzin? Hij wijst naar de deur naast hem en we rijden 20 meter verder en jawel hoor daar komen de flessen weer aan. Er stopt zelfs een auto om hier even uit de fles te tanken. We rijden de stad in en vinden het hotel snel. Als we klaar zijn met de kamer inrichten vragen we naar een restaurant en ze geven een restaurant op en we nemen de taxi. Het is een mooi restaurant en we zitten op de binnenplaats. We genieten na van alle belevenissen van vandaag en we laten het ons smaken. Morgen de stad Samarkand.

Aantal kilometers 276

Sultan Hotel Boutique
University Boulvard 1, Samarkand 140129, Oezbekistan
N39° 38.966'
E66° 58.030'

Deel op Social Media: