Oumbouk blog

Dag 79 - Khabarovsk > Lesozavodsk

Dag 79 - Khabarovsk > Lesozavodsk

Zondag 16 juli (79)

Vanochtend een uitgebreid ontbijt buffet en de maagjes zijn weer gevuld. We rijden de motoren naar de achterdeur en pakken de motoren. De wolken hangen laag boven de stad en we trekken onze regenbroek aan. We rijden de parkeerplaats af en de jongeman van het Hotel lacht ons na. We rijden de stad uit langs de haven, langs de trams en bussen. Dan begint het te regenen en trekken we ook de jas aan.

Het is druk op de weg. Naarmate we verder van de stad zijn wordt het rustiger op de weg en kunnen we weer in ons ritme komen. Het miezert en af en toe een bui. We zijn inmiddels gezakt tot Nederlandse hoogtes van 50 meter en lager. Dat is even wennen na rijden op kilometers hoogte. Het groene heuvellandschap wordt afgewisseld met af en toe een akker. We komen weer regelmatig motorrijders tegen. Voor het eerst zien we twee ongelukken. Een vrachtwagen in de berm en een auto stukje lager in het veld. De berijders stonden naast de ongevallen en waren ok. We schieten lekker op en zien de afstand naar Vladivostok met rasse schreden minder worden. We denken er even over om door te rijden maar dat is maar even. Bij het tanken toch maar weer voor de full procedure gekozen. Dit omdat ik anders niet weet wat we maximaal kunnen rijden. De XT’s hebben geen benzinemeter en ik weet hoeveel we op een volle tank kunnen rijden. Afgevuld gaan we weer door en we zien de lucht opklaren en het wordt warmer.

We zijn in het regenpak nu nat van binnen. We stoppen om het snel uit te trekken. Als het droog is worden we niet bestookt door de druppels maar door de vliegen van groot tot klein. En groot is in Siberië groot. Ze komen op je af alsof ze een straaljager zijn die gaat landen. Dan kijken wie de hardste helm heeft. PETS is dan ook PETS en je ziet niets meer. En als je na de stop je helm op doet goed kijken of er niets in zit. Nog 80 kilometer en we zijn op de plaats van bestemming. We komen in wat werkzaamheden en het lijkt wel of ze een snelweg aan het maken zijn. Maar dat is van korte duur. We slaan af naar het dorp Lesozavodsk aan de rivier de Ussuri en zo heet ook het Hotel. We zien donkere wolken boven het dorp maar meer als een paar druppels vallen er niet. We komen bij het Hotel en ik vraag naar een kamer. Die is er en ik vraag of ik met een kaart kan betalen maar dat kan helaas niet. Ik ben de Russische Roebel aan het afbouwen en heb niet genoeg en ik vraag naar een bancomat en die is klein stukje verder. Janny blijft bij de spullen en ik ga op de motor naar het dorp en heb al snel een bancomat gevonden. Er staat een geld auto met gewapend bewaker voor de deur en ik vraag of het open is. Meestal is dan alles dicht. Hij wijst naar de zijkant en ik loop daar naar toe. De bewaker loopt nieuwsgierig rond de motor. Zoals ik al dacht geen geld. Ik loop naar de bewaker en vraag naar een andere bancomat. Hij wijst naar een gebouw iets verder. Ik wijs naar de motor en dan naar de bewaker of hij wil oppassen. Hij lacht en knikt en ik ga naar bancomat 2. Jawel zo gepind. Bijna overal in winkels, benzinepompen kan je in Rusland pinnen. Ik bedank de bewaker en ga naar het hotel. Er is geen lift en de conditie is niet helemaal wat het is geweest en halverwege verdieping drie laat ik mijn tas maar staan. Eerst de kleine spullen. Ook Janny komt puffend boven.

Na de douche gaan we naar het kleine café op de 1e verdieping. We doen de deur open en daar zitten drie tiener dames aan een tafel. Ze kijken lachend naar ons. Ik krijg de menukaart en vanochtend heb ik het Russisch toetsenbord op mijn telefoon gezet en ga de kaart vertalen. Dat schiet niet echt op en ik ga met translate naar de dames en die translaten lekker mee en zo komen we tot een menu van gebakken aardappeltjes met kip en een groene salade. Ze komt nog een keer terug dat het wel 20 min duurt. Geen probleem dan wordt het vers gemaakt. Een van de dames is de kok en we horen dat de kip tot schnitzel wordt gemept. We laten onze kaart zien en ze vind het geweldig en ik geloof dat we morgen op de foto gaan. Het eten is klaar en we genieten van het eten en van het enthousiasme van de dames. Als ik klaar ben gaan we verder translaten over het ontbijt. Dat moeten ze geloof ik ook bestellen en er wordt druk gebeld en als het goed is hebben we morgen om 8.00 ontbijt. Ze vraagt nog even of alles goed was en we steken onze duim omhoog. Perfect… De lucht is inmiddels weer geklaard en we lopen naar de hoofdweg en zien een winkel en gaan naar binnen. Het is een discounter waar alles op pallets en in dozen staat en de non food in bakken ertussen. Dat komt bekend voor. We kopen nog wat voor morgen en gaan naar de kamer de administratie bijwerken.

De ervaringen met de Russen is divers en we hebben het er samen regelmatig over. Als je niet naar de personen kijkt maar meer naar de samenleving zie je wantrouwen of achterdocht. De foto in de stad Blagoescevensk dat ik zit op een bankje bij het winkelcentrum. Een reactie daarop is: dat is gezellig. Als je goed kijkt naar elke groene zonwering zit daar een klein luikje en de rest is tralies waarachter de winkelwaar staat. In bijna alle grotere winkels of supermarkten lopen bewakers en soms gewapend. Bijna overal zijn camera’s. In de gang van het Hotel tot buiten op het plein. Bij de benzinepompen waar je niet naar binnen kan is ook alles achter tralies en gaan de buitenstaande koelkasten op afstand open. Als er een winkeltje bij is staat er altijd een gewapende bewaker. Alle bezittingen zijn goed opgeslagen in containers of garageboxen met Russische stalen deuren. In huizen ,en we hebben het zelfs als Hoteldeur gehad, een soort van kluisdeur met bijpassende grote kluis sleutel. En dan nog een camera erbij.

 

Aantal kilometers 420

Hotel Ussuri
Lesozavodsk
Kraj Primorski
Rusland

N45° 27.931'
E133° 24.345'

Deel op Social Media: