Oumbouk blog

Dag 23 - Yazd > Tabas

Dag 23 - Yazd > Tabas

Zondag 21 mei (23)

We verlaten de stad Yazd op weg naar het noorden. We verlaten de hoofdweg en gaan richting Tabas. We komen bij een dorpje waar we even gaan kijken. Het is een bergdorpje wat gedeeltelijk nog bewoonbaar is. Het is een echt traditioneel kleidorp inclusief minaret en Moskee.

We draaien de weg weer op en rijden door een maanlandschap. We hebben al wel stukjes woestijn gehad maar nog niet een hele dag door het echte woestijn gebied. In de voorbereiding stel je altijd voor hoe het eruit ziet en hoe je de warmte ervaart. Het gebied waar we door rijden is niet echt het klassieke beeld van een woestijn van een grote zandbak. Het varieert van hoogte tussen de 1600 meter en de 700 meter. Rondom zie je de bergen opdoemen de ene na de andere. Bergen worden afgewisseld met vlaktes waar het waait. We zien links en rechts kleine windhoosjes voorbij trekken.  Dat merken wij ook met de motor dan worden we links dan weer rechts geduwd door de wind. Het is opletten en stuur vasthouden.

Niet alleen de omgeving verandert ook de verkeersborden. We zien nu borden met pas op overstekende kamelen. Als de borden opzijn plaatsten ze overstekende herten of koeien. Kamelen hebben we in de verte gezien maar herten en koeien niet. We rijden redelijk door en halverwege stoppen we even bij een mooie parkeerplaats met diverse faciliteiten. Voordat we afgestapt zijn lopen er twee chauffeurs naar ons toe en krijgen we meloen in de schaduw van de vrachtwagen.  Ik schat de temperatuur rond de 40 graden en zo warm is ook de wind. Het is alsof je constant tegen een grote föhn aan het rijden bent.

Dan zie ik links hekken staan en daarachter liggen resten van vliegtuigen en helikopters. Deze zijn van een aanval van de Amerikanen in Iran. Ik wil stoppen voor een foto maar het is zo warm dat ik denk dat als ik stop dan smelt ik. We rijden door nog een klein stukje tot Tabas. We dalen nog steeds en het wordt steeds warmer. We zien de stad aan de horizon.  Voor de stad tanken we en we vragen naar een Hotel en ja dat is er. De stad bestaat uit een grote Rotonde met daarop een heel grote moskee met op de vier hoeken hoge minaretten. Aan dit verkeersplein is alle bedrijvigheid. Winkels, restaurantjes en het Hotel. We betrekken de kamer en wassen onze kleding en ontdoen ons van wat overtollig zweet. Opgefrist en wel naar buiten. We doen de deur open en dat is nog knap warm. Zeg maar best heet. We lopen naar de Moskee. Daar is men aan het werk in de tuin. Het groen wordt onderhouden en plantjes gepoot. Wij gaan op zoek naar een ijsje en dat is al snel gevonden en op. Snel naar de kamer met Airco en maar een eigen potje koken.

Een echte woestijndag met temperaturen boven de 40 graden.
Het is bijzonder mooi en een geweldige ervaring hier te kunnen rijden.

Aantal kilometers 368

Hotel Amir

South side of Emamzadeh Sq, Golshan, Tabas

 33°36'4.74'N
 56°54'29.96'O

Deel op Social Media: