Oumbouk blog

Carpathians (8)

Carpathians (8)

Zaterdag 11 September 2021

Gisteren hebben we een felicitatie filmpje gemaakt voor Lotte. Die is vandaag jarig. Als ik wakker ben stuur ik die per whatsapp naar haar toe. Dan naar het ontbijt. We zijn beetje vroeg maar de kok is er al en we bestellen hetzelfde als de dag ervoor. De motoren staan al klaar voor vertrek. Het ontbijt heeft gesmaakt en als we naar de motoren worden we hartelijk geroepen door de meneer van de bier brouwerij. Hij stapt uit en zegt dat we even moeten wachten. Hij gaat wat halen. Janny gaat snel een setje klompjes halen. Hij komt terug met een fles bier. We (Victor)geven elkaar een hand en nemen afscheid met een presentje. Dan gaan we toch echt weer op pad.

We rijden de doorgaande weg die heel goed is op een paar bruggen na die ze nog moeten vervangen. De weg is nieuw maar de sfeer is nog steeds Oekraïns. Het gaat snel en voordat we de grens overgaan tanken we nog en nemen een bakje koffie. Er is ook een wissel kantoortje en ik wissel het oekrainse geld voor Roemeens. We komen bij de grens voor de rivier Oekraïne uit. De Douane jongeman doet zijn plicht en hij wijst naar een tas. Ik sta nog bij loketje ik zeg ogenblik alles op zijn tijd. Hij loopt weg en als ik mijn paspoort weer terug hebt zie ik hem niet. Ik kijk iets verder en roep naar hem. Hij wijst een tas aan open doen. Hij zit ook direct met zijn handen in mijn tanktas. Ik haal zijn handen eruit en zeg dat is prive. Ik doe tas open en laat zien hij wil er weer met zijn handen in en ik zeg nee dat doe ik. Ok zegt hij en ik doe alles eerst weer terug en hij ijst al naar tas twee. Ik zeg eerst even alles opruimen. OK tas twee open en laat alles zien. Het gaat al wat sneller dan tas drie daar zit mijn regenpak in. Ik laat zien ok . Dan naar tas vier ik zucht en zeg ja daar zit haar regenpak in. Ok hij gelooft het. Nu naar de motor van Janny en daar ook een tas open maar dat is al snel met een blijk gezien. De fles bier en wodka zijn hem niet opgevallen. Hij gaat snel naar zijn volgende klant. We rijden naar de brug en gaan de grens rivier over en komen bij Roemenie. Hier is de vraag of we wapens, drugs of drank hebben. Ik zeg ja drank. Hij zegt ok en we kunnen gaan.

We rijden de plaats Sighetu Maru in en we zijn in Roemenie. De weg is goed maar we zien toch wel aardig wat slechtere huisjes waar mensen wonen. De bestuurders rijden ook iets agressiever en het is opletten. In een dorp stoppen we voor een koffie. Op het terras zit een Roma familie. We parkeren de motoren en bestellen koffie. We worden maar vreemd aangekeken. Het is een soort plein en er zijn ook andere mensen maar de familie blijft ons maar raar aankijken. Toch bestellen we een tweede bakkie en Janny gaat naar de WC en ik praat even met een jongen Roemeen die vraagt waar we vandaan komen. Toevallig is er ook een pin apparaat en ik pin wat Roemeens geld.

We gaan weer verder We zien in elk dorp wel meerdere kerken en zien ook de eerste houten kerk. Ook de  bekende Maramures houten poorten zien we regelmatig. Doordat de dorpjes aanelkaar zijn gegroeid kan je niet echt snel rijden en schiet het niet op. In Borsa is het tijd voor de lunch. We gaan op een terras zitten en krijgen de menukaart. Niet veel later komt er mevrouw met translate dat het eten minimaal uur duurdt. Ok dan alleen maar koffie en we nemen een eigen kaakje. En niet te vergeten naar het toilet. We gaan in Borsa linksaf en gaan naar een klooster kijken. Het is een smal steile weg. Na 4 km staan we bij het klooster. Het is mooi en we lopen naar binnnen. We hebben onze helm nog op en kunnen zo  nog praten met elkaar. Janny loopt het klooster in en ik maak rondom fotos. Binnen is een non en gelukkig heeft janny haar helm als hoofd bedekking. Ze loopt naar buiten en de non achter haar aan en ziet nog zon rare helm snuiter rondlopen. Ze doet het poortje van het klooster dicht en blijft mij met haar ogen volgen. Dan loopt ze naar een andere non en ze overleggen met elkaar. Ik heb het gezien en verlaat de poort. De nonnen ook weer gerust gesteld. We gaan weer naar Borsa en slaan nu rechts af. We rijden nu de Prislop pas op en dat is een mooie pas en gaat in mooie vloeiende bochten omhoog. Inmiddels komen we ook andere motor rijders tegen. Boven aangekomen stoppen we bij het klooster. In 2013 was het in aanbouw en men is nog niet helemaal klaar. De afdaling is ook mooi. Dan zien we soort huisjes van dekzeil. Hier lopen mensen en dat zijn de Roma. Iets verderop staan oude sloop caravans. Ook dat zijn nu woningen. Het ziet er zeer slecht uit en voor mij zelfs “mens onterend” zo slecht.

Het is tijd om een Hotel te zoeken en ik kijk op Google en zie dat Vatra Donei nog een half uurtje rijden is. Volgens mij is het hier toch een uur eerder weer en is het nog vroeg. We rijden door en in de plaats aangekomen zoek ik een hotel en dat is snel gevonden. De motoren mogen op het terras en wij in mooie kamer. We ruimen de kamer in en frissen ons op en gaan naar het restaurant. Dan kom ik erachter dat het hier dezelfde tijd nog is als in de Oekraine is en dus vijf uur. We bestellen eten en dat is er al snel en we hebben honger dus het is ook snel op.

We zitten in het centrum van het dorp en daar is een park en we gaan daarheen. Het is er druk met mensen en we horen muziek en zien ook allemaal etens tentjes en oude kiosken waar het gezellig eten is. Er is folklore muziek en traditioneel eten. Het is een gezellige boel. We bekijken het allemaal en lopen langzaam weer terug. In de super kopen we nog een appel en wat drinken en een ijsje (LIDL)

Als ik dit schrijf is het bijna 22.00 uur en de hoogste tijd om naar bed te gaan.

Vila Calimanel
Strada Republicii 5a
Vatra Dornei
Roemenie
http://calimanel.ro

 

Gereden aantal kilometers 227

Deel op Social Media: