Oumbouk blog

Balkan 2016 08

Balkan 2016 08

1608

Vanochtend hebben we een Corendon ontbijt. Dat is een buffet ontbijt voor de oudere reiziger. Er staat van alles en hebben dan ook een goed ontbijt. We genieten van het uitzicht over het meer. We hebben geen haast vandaag en pakken rustig de motoren op.

We rijden nog een klein stukje langs het meer en zijn daarna al snel weer in Albanie. Het is een drukke grens overgang met vrachtwagens en dat merken we ook op de weg. Al snel zitten we achter drie vrachtwagens. Het is een slingerende tweebaansweg. De auto’s halen op de meest onmogelijke plaatsen in. Wij blijven geduldig achter de vrachtwagens en uiteindelijk is dat maar 5 minuten langer. We drinken voor Elbasan nog een bakje koffie. We hebben de straat naam en een foto van het huis van Denada want een huisnummer heeft ze niet.

Zonder te zoeken hebben we het gevonden en er staan mensen op het balkon die lachen en direct naar beneden komen. De poort gaat open en we worden hartelijk begroet. We worden in de zitkamer ontvangen met drinken, aardbeien en kersen. We stellen elkaar een beetje voor en de zoon en dochter spreken redelijk Engels. De dochter heet Elene en de zoon Samuel. Ook oma is er bij en een vriendin die Eva heet. Zij heeft Engels gestudeerd en praat goed Engels. Het is erg gezellig. Ze vragen waar we slapen en ik antwoord in een hotel. Dat mocht niet we moeten hier slapen. De gehele bovenverdieping is voor ons. OK we nemen het gastvrije aanbod aan en gaan onze motoren afpakken en in de garage zetten. Als we klaar zijn is de tafel gedekt eten we spaghetti met saus, kaas en sla. De school is hier van 08.00 tm 13.00 en daarna eten ze en we zijn precies op tijd om mee te eten.

Na het eten praat ik wat met Samuel en Janny met de dames. Ik zeg dat ik het oude kasteel wel wil zien en we gaan een rondje stad maken te voet. Samuel verteld van alles over de stad en uiteindelijk komen we bij het nog over gebleven stuk kasteel. Dat is ingericht als een koffie , eet gelegenheid en we gaan zitten voor een bakje. Elena is niet zo van het lopen en komt in haar auto, een rode smart, ook aan bij het kasteel.

We lopen lang de kasteelmuur verder het centrum in. Dit gedeelte wordt s’avond afgesloten en wordt het een wandel promenade. Samuel had al eerder gevraagd of we een MacDonald hadden waarop ik google Earth onze Mac in Ridderkerk heb laten zien. Hij vertelde dat zij ook een fast food winkel hadden en daar kwam hij met zijn vrienden vaak. We open langs deze winkel en heet Express Food. Als je wat besteld heb je binnen dertig seconden je broodje. Onder het lopen eet hij het broodje waar van alles op zat waaronder patat lekker op. Deze straat is ook een soort boulevard. Hij zegt dat de woningen zijn opgekapt. Oftewel een verfje hebben gekregen an de achterkant is nog steeds lelijk. Net als in Kukes dus J .

We komen bij het nieuwe voetbalstadion. Het mooiste van Albanië en er wordt gevoetbald. Librazhd tegen Tirana. We kijken door de ingang naar binnen en zien ze voetballen. Naast het stadion staan flats waar mensen ook de wedstrijd volgen. Dat kost ongeveer 10 euro zegt Samuel en met eten 15 euro ….

We lopen door het oude park en zien de bekende taferelen. Koopwaar, mannen die domino spelen of een kaartspel. Het is gezellig druk. Denada koopt een zakje zonnebloem pitten. Dat is in Elbasan een gewoonte en we pellen ze af en knabbelen al lopende weg. Samuel en Denada zijn niet echt gewend om zo lang te lopen want ze waren weer blij om in huis te zijn. Maar we hebben Elbasan echt gezien.

Ze vragen wat we willen eten en zeggen iets simpels wat jullie ook eten en dat wordt gehaalde pizza. We eten en drinken gezellig met elkaar. Na het eten wordt ik gevraagd om een spel te spelen. Samuel speelt veel op de computer en ps3 spel computer. Na wat uitleg beginnen we en sla ik wild en ongecontroleerd om mij heen in het spel. Het valt mee dat ik niet gelijk ben uitgespeeld maar Samuel helpt goed met de aanwijzingen … Maar we komen samen tot de conclusie dat dit spel niet echt voor mij is.

Tijdens de avond komen er foto boeken tevoorschijn en hebben we het over de kinderen en vroeger. Het is leuk met elkaar maar om 21.30 gaan we toch naar onze verdieping en slapen we al snel.

Het is een unieke ervaring om zo bij een gezin in Albanië te zijn. Weliswaar met een niet zo leuke reden daar de man van Denada in 2013 bij een motor ongeluk om het leven is gekomen. Hij was lid van de CMA. Hij heeft zelf het huis gebouwd waar het gezin nu in woont.

Deel op Social Media: