Oumbouk blog

Wereldreis door Nederland (4)

Wereldreis door Nederland (4)

04/05 #JustJannyandPeet

Ik doe het gordijn open en ijk naar de lucht en zie naast wolken ook gedeeltes blauwe lucht. Dat hebben we nog niet gezien deze week. We gaan naar beneden en hebben weer een goed ontbijt. Het is rustig aan het ontbijt. De sporters staan vast al op de schaatsbaan.

We hebben onze pak routine weer aardig gevonden en staan we zo bij de motoren aangekleed en tassen gepakt. We rijden een extra rondje door de wijk. Het is een soort Golf resort aan een meer.

We gaan op weg naar Lemmer om de uitgezette route weer op te pakken langs de Friese dorpen aan de Zuiderzee. De Friese dorpjes kenmerken zicht door eeuwen oude huisjes met bijbehorende kerk die boven de huizen uitsteekt. Het waait hard en de golven staan op het Tjeuker meer. We komen aan in Lemmer. In het centrum staat de brug open en naast de brug staan wat banken waar de oudere “jeugd” met elkaar in gesprek is. We vervolgen onze weg.

Het is mooi rijden slingerend door de groene weiden en de wolkenluchten. De namen van de dorpen zijn voor ons onuitspreekbaar zoals: Nijenirdum. We komen aan in Stavoren en parkeren de motoren tegenover Hotel Vrouwe van Stavoren. Het waait nog steeds hard en we zien de regenboog meerdere keren aan de horizon voorbij komen. Onder de motoren staat een standbeeld van vrouwe van Stavoren en Janny leest het voor. Als we de cultuur hebben vastgelegd op foto gaan we een bakje koffie drinken en wachten tot de buien over gewaaid zijn.

Na Stavoren volgt Hindeloopen. We zien de kerktoren al van verre boven de dijken uit steken. We rijden het dorp in en zien de kleine huisjes langs de vaart bij de sluis. Het steekt mooi af tegen de donkere luchten. Het is lunch tijd en dit keer geen brood maar wel een ei en een plak koek.

We rijden langs de dijk en zo is het iets beschut rijden. Aan de rechterkant zien we de dorpjes voorbij komen maar ook de vele windmolens die overuren maken met deze wind. Dan is daar Makkum nog het laatste dorp voor de afsluitdijk. Hier zien we een nieuwe haven maar die gaan we voorbij en stoppen bij de oude vissersschepen die voor het dorp liggen.

We gaan de oversteek wagen met windkracht 6 over de afsluitdijk. Het is handen aan het stuur en het gas erop houden en het gaat lekker. We stoppen bij het monument en leggen nog even de laatste luchten vast die over de Zuiderzee trekken. We zien over de waddenzee Den Helder liggen. Aan de overkant aangekomen slaan we af naar den Oever en tanken nog even vooraleer de laatste noordelijkste kilometers af te leggen. We naderen Den helder en zien de marineschepen liggen en de borden Texel staan boven de weg. De twee kenmerken van den Helder: de Marine en de veerpont naar Texel. We rijden naar de haven en zien de vissersschepen maar ook offshore schepen. We rijden langs het maritiem  museum om uiteindelijk een rondje door de haven te hebben gereden.

We overnachten vandaag in een B&B van vrienden van de CMA Mickey en Klaas. We rijden de straat in en daar is de B&B Dutch African Breeze. Nou de Breeze is er  nog steeds en als we de kamer zien begrijpen we ook wel Dutch & African . Een tot in de puntjes ingerichte kamer en met alle gemakken voorzien.

We praten gezellig bij met koffie en een taart. Daarna de tassen uitpakken en even opfrissen.

Klaas is vandaag jarig en we gaan met zijn vieren wat eten bij een Steak house. Daarna volgt een avond rondrit door De Helder en met de uitleg erbij kom ik er toch wel achter dat er een aardige geschiedenis zit in de plaats den Helder.

Als we terug komen is het nog lang gezellig maar nu is het bedtijd

Deel op Social Media: