Oumbouk blog

Dag 21 - Esfehan > Yazd

Dag 21 - Esfehan > Yazd

Vrijdag 19 mei (21)

Voor vandaag is de afstand niet zo groot en ik heb een alternatieve weg naar de volgende plaats gevonden. Een beetje binnendoor. We ontbijten lekker want je weet nooit wat je de volgende dag hebt. De motoren staan voor het Hotel en we maken onze tassen vast. We rijden de stad uit. Mijn gevoel zegt dat we de verkeerde richting uitgaan. Ik stop even en inderdaad we gaan verkeerd. Het is een grote weg en we moeten even door en dan kunnen we omkeren. We zijn buiten de stad en we tanken vol. Weer klaar voor de dag van vandaag. Het is rustig op de weg. Het is een zondagsdag in Iran.

We slaan rechtsaf en rijden naar het dorp Harand. De weg is goed en de omgeving mooi. We zien huisjes en landerijen afgewisseld door stukken woestijn. Het volgende dorp Enzieh zien we torens staan. Een soort watertorens. Daarvoor zit een herder water te koken. Janny gaat even een praatje maken. De geiten en schapen lopen rond terwijl de herder rustig zijn thee zet.

We stappen weer op als niet veel later een Caravanistan langs de weg staat. Die is dichtbij en ik rij er naar toe. Rond de Caravanistan is landbouw en we rijden tussen de landerijen door. Op de vier hoeken staan ronde torens en in het midden is een poort. Het is niet voor te stellen dat hier Karavanen langs trokken met handelswaar over de zijderoute. Nu staan alleen de muren nog maar.

We rijden verder en in het dorp Varzaneh zoeken we een schaduw plaatsje om even te stoppen. De brommers zoeven om ons heen. Langs de weg staan overal groepjes mannen met brommers. We noemen het dan maar brommerdorp. We nemen een snack en drinken wat en we gaan verder naar de binnendoor weg door de Varzaneh woestijn. Het is even zoeken naar de uitgang van het dorp maar dan zitten we op de juiste weg. Rechtdoor zo die gaat zo ver het oog reikt. We rijden in een echte woestijn. Kaal, warm en uitgestrekt. We rijden van de weg af en maken wat woestijn foto’s. Bij het rijden merken we dat je al snel wegzakt in het zo strak lijkende landschap. We houden het dan maar ook bij de weg. We stappen weer op en hebben weer even verkoeling. Het vochtige zweet is door de rijwind even fris maar dat is van korte duur.

Aan de horizon zien we een zwarte berg opdoemen. We rijden er langs en zien links de berg en rechts een schittering van water of van zout. De Gavkhooni wetlands. De weg is recht en wordt steeds slechter. We rijden door en dan is het gravel. Dat voorspeld niet veel goeds. Janny rijdt voor en dan is het opeens plofzand en Janny gaat onderuit. We zetten de motor rechtop en daar komt een auto. Ik vraag hoe de weg verder is en de man wijst naar het zand. Dat is dan nog 75 kilometer zand. In dat avontuur hebben we nog geen zin we moeten nog naar Tokyo. We draaien om en rijden langs de zwarte berg en het dorp Varzaneh terug naar de weg. Door het omrijden begint er een benzinetekort bij Janny op te treden. We rijden op een grote doorgaande weg maar een benzinepomp is er niet. We stoppen op een parkeerplaats om uit de reserve tank te tanken. Op de achtergrond rijden de tankwagens over de weg maar een pomp zien we niet. We gaan richting Yazd en daar is de pomp. We gaan tanken en ook de reservetank vullen we. Alles is weer top gevuld.

We rijden de buitenwijken van de stad Yazd in. Het is een rechte weg en ik zie een bord Parsian Hotel. We slaan af en jawel het Hotel. Het hotel is van dezelfde keten als in Hamedan een soort van der Valk maar dan in Iran. We rijden het terrein op tussen de Palmbomen en we stoppen voor het hotel onder een overkapping voor de deur. De kamer is snel geregeld en we rijden achter de meneer aan. Het is een soort appartementkamer en de motoren kunnen voor de deur staan. Als we binnen zijn wordt er nog drinken gebracht. Gekoeld vruchtensap.  Wij naar binnen en de laarzen voor deur voor de geur. Na het zweet te hebben af gedoucht gaan we naar het hotel om te eten. We moeten even wachten het is nog geen tijd. Bij het eten nemen we de dag nog even door en hebben het over ons woestijn avontuur. Het was een warme mooie afwisselende dag. Morgen  de stad Yazd in.

Aantal kilometers 495

Parsian Azadi Hotel
Joumhouri Eslami Blvd, Yazd, Iran

31°54'40.04'N
54°19'53.92'O

 

Deel op Social Media: