Oumbouk blog

Dag 87 - Iwata > Gotemba

Dag 87 - Iwata > Gotemba

Maandag 24 juli (87)

We zijn wakker. Het is 06.30 en we gaan er maar uit. Op het tempo rustig gaan we naar het ontbijt. Er is keuze uit van alles en ik leg kaiser broodjes in het oventje. We eten op ons gemak maar het is nog steeds vroeg. We gaan de motor bepakken en het is 08.30 en om 09.30 hebben we de afspraak bij Yamaha.

Het is 10 minuten rijden. Ik zeg: We gaan rijden en rijden eerst wel even langs en dan nemen we ergens een bakkie koffie. We rijden weg en al snel zien we Yamaha letters op gebouwen en zien we het Yamaha Stadion. Het is lekker rustig op de parkeerplaats en we rijden erop en maken wat foto’s. We rijden verder en komen langs het hoofdkantoor en het Communication plaza. We draaien om en gaan een stukje terug. Naast het hoofdkantoor is een Shell benzinepomp en we rijden erop. Er wordt direct opgesprongen en naar de pomp gewezen. Maar we hoeven niet te tanken. We zoeken een koele plaats en een bakje koffie. We lopen naar binnen. Daar staan wat IKEA stoelen en een TV en een koffie zet apparaat. We vragen of we koffie kunnen nemen. De Shell mevrouw legt uit hoe en we kijken naar buiten. Bij de pomp komt een zwarte grote Mercedes en een meneer in pak komt naar binnen en hij gaat naar de rookhoek. De pompbediende tankt en maakt de ruiten schoon. Als hij klaar is komt hij het kantoor in en komt de meneer uit het rookhok. Het bonnetje en betaalpas worden terug overhandigt en de meneer van de Mercedes loopt op ons af. Hij vraagt waar we vandaan komen. Ik vertel dat we drie maanden onderweg zijn en een afspraak bij Yamaha hebben. Hij vind het een mooi verhaal en als hij weg rijdt zwaait hij nog even. Ik denk dat een wat hogere meneer bij Yamaha was. In de tussentijd zien we het shell personeel daar waar ze langs lopen gelijk een doekje overhalen om schoon te maken. Dan komt er een klant en na het tanken blijft de auto staan en wordt hij van top tot teen schoongemaakt en gestofzuigd. We vroegen ons al af hoe alle auto’s zo schoon zijn maar nu weten we hoe dat komt. Het is tijd en ik wil betalen maar nee koffie is gratis en het toilet ook. En we hebben niet eens getankt.

We zijn weer ingepakt en gaan een deur verder naar Yamaha en we rijden naar de hoofdingang. Als we afstappen zie ik een jonge man op ons afkomen en hij stelt zich voor als Kojima de man waar we de afspraak mee hebben. We zetten de motoren op de motorparkeerplaats want alles heeft zijn eigen plekje. Dan komt ook meneer Masuzaki bij ons en we praten over de twee XT’s waarom we deze voor de reis hebben gekozen. Beide heren zijn van Yamaha Europe Group. We wisselen onze kaartjes uit waarbij wij onze Yamaniacs kaartjes overhandigen. Het Communication Plaza is een soort museum met huidige motoren en andere gemotoriseerde voertuigen en een stuk geschiedenis. Zo zoeken we mijn eerste twee motoren op in het archief. De Yamaha FS1 en de Yamaha XT250. Ik praat met Kojima over onze motor geschiedenis en over onze reis naar Japan toe. Janny neem als een goed fotograaf betaamt van elke motor een foto.

Na klein uurtje komt Kojima met drie blauwe petjes en we gaan naar buiten en lopen naar de poort van het Yamaha complex. We staan voor een deur en daarachter is de fabriek van grote motoren. Hierbinnen mag niet worden gefotograveert. Dat is begrijpelijk en daarom kijk ik des te beter en het is mooi en indrukwekkend om de assemblage van de motorfiets te zien. Wat opvalt is dat het veel handwerk is. Het begint bij het frame en aan het eind is het een motor die wordt getest. Op een andere lijn worden de motorblokken in elkaar gezet. We zien elk onderdeel worden geplaatst. Regelmatig komt er een zelfrijdend karretje langs die onderdelen brengt en lege bakken ophaalt. We zien ook een groot model voor de Amerikaanse markt worden gemaakt. Foto’s zeggen meer dan woorden en is het voor mij moeilijk over te brengen zonder beeld maar voor mij was het na 38 jaar Yamaha rijden een niet te vergeten moment. Yamaha the factory……
We hebben het van het eerste begin tot het inpakken gezien en gaan naar buiten en we gaan naar de bedrijfskantine maar je mag ook restaurant zeggen. We kunnen kiezen van een menu en we praten en eten en daarbij geef ik onze kaart welke hij belangstellend bestudeert. We gaan naar beneden en we nemen afscheid en we kijken wat rond in de shop ik wil toch wel wat meenemen. Het wordt een factory racing model van Rossi. Die kan je overal kopen maar deze komt uit Iwata J . Ik had gevraagd hoever Mount Fuji rijden was en dat was ongeveer twee uur. Het is nog steeds vroeg en we besluiten om naar de berg te rijden. Als we wegrijden komen er andere Japanse Yamaha rijders die naar de Communiaction Plaza komen om met motor bij het Yamaha gebouw op de foto te gaan. We maken een praatje en dat we uit Nederland komen vinden ze toch wel cool.

We draaien de Express way op en het is mooi rijden. We zien dat er veel Bamboe groeit in de bossen en dat de rijstvelden zijn verandert in Thee akkers. We rijden vlak langs de zee en maken een koffiestop. Deze is niet zo uitgebreid maar alles is te krijgen maar dan uit een machine. We bestuderen de koffiemachine en als we denken dat we weten wat de koffie is drukken we op de knop. Wonderwel is het ook de koffie die we wilden. 1x zwart 1x suiker. We gaan buiten zitten als daar een motorrijder aankomt. De Japanners zijn terughoudend in een gesprek aangaan. Dus ik begin een praatje en dan komen direct de vragen waar we vandaan komen en moeten er foto’s worden gemaakt. Hij heeft een mooie Harley en we poseren voor zijn fiets. We zien rondom ons heen donkere wolken. Het is nog 20 km tot we afslaan naar de berg Fuji. Maar zien doen we hem nog niet. In een dorp slaan we af naar een weg die een stuk de berg omhoog gaat. We zien de wolken en daarachter moet ergens de berg zijn. We rijden de wolken in en we zien niet zoveel. We hebben al veel weer types gehad maar deze nog niet. We rijden 20 – 30 km p/uur. Het overige verkeer rijdt met de knipperlichten aan en wij doen onze extra lichten maar aan. We komen bij een grote parkeerplaats en we gaan even kijken. Het is zo slecht zicht dat we ergens een gebouw zien en bussen. We draaien de parkeerplaats op en ergens uit de mist springt een verkeersmeneer op. Ik vraag wat het is. Hij antwoord restaurant en souvenirs. Dat hoeven we niet en we draaien om. De verkeersmeneer probeert dit te voorkomen omdat we eigenlijk de gehele parkeer route moeten volgen. Maar wij draaien om en rijden de 20 meter terug naar de weg. We rijden verder de wolken in. We zien nu echt bijna niets meer en er is weer een parkeerplaats en we draaien die op en opeens zie ik drie motoren. We rijden er naar toe en we moeten gelijk op de foto. Het zijn drie Koreaanse jongens die een week in Japan een motor hebben gehuurd. Ze vonden het maar niets in de wolken en gingen maar terug naar het dal. Ik toets in de navigatie zoek hotel en na 15 km moet een Hotel zijn. Inmiddels zakken we weer onder uit de wolken. Het Hotel is er niet wel een grote Militaire basis en we rijden door naar de stad en vinden al snel een Hotel.

Bij het inchecken zie ik dat er een public bath is en toevallig op onze verdieping. Janny neemt de douche en ik trek de zwembroek aan. Het is naast onze kamer en ik ga in de Hotel kamerjas er naar toe en loop de ruimte in. Er zit 1 man in het bad en in mijn ooghoek kijk ik en zie dat het zonder broek moet. Ik ga toch maar even in het water zitten wat ergens uit een warmwaterbron komt. De man gaat uit het bad en tegen de muur zijn wasbakken waar een douche boven zit. Hij gaat op een krukje zitten en gaat zich van top tot teen wassen. Ohhhhhhhhh het is een soort badhuis. Dan ook maar de broek uit en even wassen J . Het Hotel heeft geen ontbijt maar op de begane grond is een Family market die je door het gehele land ziet en die is 24h uur open. Daar kan je wat kopen en er staan paar tafeltjes waar je kan aanzitten voor je ontbijt. Dat gaan we later wel even bekijken. Eerst opzoek naar wat eten en aan de overkant zie ik een bord een Restaurant Westwood en we lopen erheen. Dan zie ik dat onder het restaurant een kapper zit en ik neem plaats en na 10 minuten is de klus weer geklaard. Na het eten gaan we terug en kopen we ontbijt. Bij het afrekenen worden we geholpen door een mevrouw die nogal enthousiast is. Ze springt en roept. Dan snap ik het ik moet op het beeldscherm eerst de start knop aanraken voordat ze kan afrekenen.

Voor vandaag was de berg Fuji foetsie……

Aantal kilometers 165

Hotel Alpha-One Gotemba Inter
1118 Higashitanaka, Gotemba 412-0026, Shizuoka Prefecture

N35° 17.694'
E138° 56.683'

Deel op Social Media: