Oumbouk blog

Carpathians (14)

Carpathians (14)

Vrijdag 17 september 2021

We hebben niet zo een haast maar zijn toch redelijk op tijd wakker. We kleden ons aan ter voor bereiding op 12 graden. Lange broek en lange mouw en we gaan naar het ontbijt. Het is rond 09.00 en he is aardig druk. Dat is ook te zien aan het buffet. Alles is bijna leeg en er komen nog wat mensen eten voor je weg halen. Ik vraag of er nog gekookte eitjes zijn. Ze kijkt en vraagt vind je die lekker? Ik zeg ja en ze zegt ok. We nemen wat er nog is en we gaan zitten en we beginnen met het ontbijt. Na een tijdje komen er drie gekookte eitjes. Uiteindelijk hebben we een aardig ontbijtje bij elkaar gescharreld en zijn we klaar om naar de zoutmijn te gaan.

Er zit niemand bij de receptie en ik loop terug naar de ontbijt ruimte en vraag of er iemand is bij de receptie. Er wordt druk met meubilair de trap op gesjouwd en dan komt de receptie mevrouw naar beneden en we vragen of ze een taxi wil bellen. Dat doet ze en we wachten even. Daar is de taxi en we gaan de Turda Salina mijn. Na een kwartiertje rijden zijn we er en stappen we uit.

De parkeerplaats is al aardig bezet en de souvenir kraampjes zijn open. We lopen naar de ingang en kopen kaartjes. Door een lange gang en trap komen we in de mijn ruimte. We staan bij een balustrade en kunnen de mijn ruimte inkijken. We zien de lift en de attracties beneden. We nemen niet de lift maar lopen verder over de balustrade en hebben een goed zicht op beneden. Aan de andere kant van de ruimte is een trap. Ja kan helemaal rond maar wij gaan naar beneden. Het is een grote en hoge ruimte. De attracties zijn eenvoudig en niet zoutmijn gerelateerd. Dat is jammer want ja tafeltennis, biljart, bowling en midgetgolf kan je overal. Er staat ook een reuzenrad maar boven op de balustrade kan je beter alles zien. De ruimte is indrukwekkend en de attracties niet voor ons.

Ik denk een koffiepunt te zien maar het zijn souvenirs. We kopen een klein flesje zout voor in mijn souvenirs kastje en lopen naar nog een balustrade en daar kan je nog verder naar beneden kijken en is er water en een soort eiland waar je met een brug naar toe kan en je kan bootje varen. We bekijken het van boven en gaan dan met een soort mijngang schacht naar beneden. Dan komen we bij het bruggetje en lopen naar het eiland. Het is allemaal gemaakt van hout en op het hout zit een zoutaanslag. Janny haalt haar hand er tegen en proeft en jawel zout. Ik krijg ook een druppel te proeven en het is knap zout. We bekijken het allemaal goed rondom en naar boven is het indrukwekkend. We gaan weer naar boven en gaan in de rij staan voor de lift.

We praten wat en opeens zegt de jongeman voor ons: leuk om Nederlands te horen dat hoor je hier niet veel. We moeten aardig lang wachten en praten we over Roemenië en hij heeft ongeveer hetzelfde rondje als ons gemaakt. Zo pratende weg ging de tijd snel en staan we in de lift naar boven. Ik film en Janny kijkt niet ?

Boven aangekomen lopen we nog iets verder in de gang en komen bij de werktuigen uit de mijn. Een groot rad werd door paarden aangedreven om de zakken met zoutbrokken naar boven te hijsen. We kijken wat rond en verlaten de mijn. Ik vraag bij de uitgang voor de bus maar die gaat pas over anderhalf uur. We lopen langs de stalletjes en nemen een bakje koffie. Ik probeer de uber app en we lopen naar de uitgang. De uber app vraagt voor registratie betaal mogelijkheid. Op dat moment komt er een taxi om andere mensen op te halen. Ik vraag of hij een andere taxi wil oproepen. Hij zegt ja ja. We gaan wachten. Na half uur komt er een taxi mensen brengen en ik vraag kunnen wij mee. Een beetje onduidig gebaar en hij rijdt weg. Als we bijna maar een bus ticket willen komen zien we weer een taxi mensen brengen en ik vraag of we mee kunnen. Hij zegt heb je gebeld en ik zeg ja via een andere taxi. Of hij het begrijpt weet ik  niet maar we kunnen mee en gaan nar het centrum van Turda.

We stappen uit en lopen naar het centrum plein. De gebouwen zijn allemaal gedateerd en niet echt in goede staat. De gehele stad heeft dat wel een verwaarloosde uitstraling. We wordt er hardt gewerkt aan de infrastructuur. Maar dat heeft nu met de werkzaamheden alleen maar nadelige gevolgen. Bijna heel de dag is het file rijden door de stad. We zien wat terrasjes maar die zijn alleen voor wat drinken. Dan kijken we onder een gebouw door en zien een markt. Het is vooral groente en fruit en wat andere winkels. Dan zie ik een slager die er in verhouding heel mooi en netjes uitziet en ik zie binnen een bord met sandwich. Dat zou wel lekker zijn een broodje met een verst stukje wordt.
We lopen naar binnen en ik vraag twee broodjes en dat kan. Ze maakt er een broodje gezond ham kaas van. We lopen weer naar het plein en zien een bankje en gaan zitten en hebben een heerlijk vers broodje gezond.

Na de lunch lopen we wat verder en zien de toch wel oudere flatbouw. We lopen een rondje en komen weer uit bij het plein en gaan zitten voor een bakje koffie. Het is er gezellig op het terras en we blijven even hangen. Naast het terras is de weg en ook een taxi standplaats. Het is tijd om weer terug te gaan en we nemen de taxi naar het Hotel.

We gaan even op de kamer zitten. Na het beetje teleurstellende eten gisteren gaan we naar de andere kant van de weg. Overstekken is nog een onderneming met die drukte. Vierbaansweg in de spits. Gisteren stond er een politie auto op snelheid te controleren. Toen wilde we ook oversteken. Daar kwamen toen twee jonge dames naast ons staan en de gent sprong midden op de weg en zette het verkeer stil. Maar die agent is er nu niet. We proberen keer maar moeten snel terug. Maar uiteindelijk lukt het en lopen we naar het restaurant. Het is een gezellig restaurant en we bestellen wat te eten en drinken. Het duurt even want het is redelijk druk. Maar het wachten was het waard en hebben we heerlijk gegeten.

We zien een bui regen aankomen. We willen nog een ijsje kopen bij de benzinepomp ernaast en wat drinken. Dat is zo gekocht en we lopen naar buiten en het begint te onweren en hard te druppelen. Gelukkig rijdt er net niets en rennen we naar het Hotel. Op de kamer aangekomen barst de bui los.

Als ik dit schrijf is het 20.50 en gaan we zo onze tas een beetje inpakken en morgen weer een rijdag.

Deel op Social Media: