Oumbouk blog

Carpathians (3)

Carpathians (3)

Maandag 06 September 2021

Er waren geen gordijnen in de kamer. Janny heeft het slaapkamer raam met een kleed van de bank verduisterd. Maar er kwam vanuit de zitkamer toch wel wat licht. Rond half zeven waren we wakker. Om kwart voor zeven eruit en de motor kleding en gaan de motoren halen en zetten de tassen er vast op . Daarna naar het ontbijt. Het was een uitgebreid ontbijt met scrambled eggs van eieren en niet uit een pak. We zijn er weer klaar voor

Het is nog ruim 100km snelweg en dan gaan we richting Slowakije. We vertrekken en op de snelweg aangekomen is het druk in de spits. Gelukkig wel de andere kant op. We zitten al snel weer op snelheid. Maar een hele derde dag snelweg zou wel teveel van het goede zijn geweest. We zien bij het tolpoortje allemaal blauwe zwaailampen aankomen. Ik zie boven de tolpoort dat er een baan speciaal voor zwaailicht verkeer is. We betalen en rijden verder richting Krakow. Dan zien we de zwaailicht autos voor ons rijden. De achterste houd regelmatig de linkse baan tegen, Dan voegt hij weer achteraan. Tussen in rijdt een kleine vrachtwagen. Wat erin zat ik weet het niet maar het was wel vreemd.

Na 100 km hebben we trek in een bakje koffie en stoppen en tanken gelijk. Het is heerlijk in de zon. Een man vraagt of we uit Nederland komen. Jawel dat komen wij en het is een Oekraïner die in België werkt als chauffeur en nu naar huis ging. Ik vertel dat we naar de Oekraïne gaan en hij vind dat mooi, Hij zegt tot ziens en vertrekt met een hotdog in de auto. Wij gaan ook weer verder en 20 minuten later verlaten we de snelweg en rijden we op een tweebaansweg. Dat houdt in dat als het druk is het file rijden is en jawel bij de eerste rotonde staan we bijna stil . Tot aan NoviSad is het rijtje rijden. Het gaat redelijk maar het is vervelend als je niet je eigen snelheid kan rijden.

De omgeving is mooi en groene heuvels en rivieren glijden aan ons voorbij. Als we de stad Novidad dan voorbij zijn is het rustiger op de weg. Zo is het mooi rijden en glijden we langs de flanken van de beboste heuvels. In een dorpje zie ik een sklep een winkeltje. We stoppen en kopen twee broodjes en worst en wat drinken. Heerlijk zo ter plaatse even onderdeel van het dorp. Het is een klein winkeltje maar iedereen komt langs van opa en oma tot de jeugd.

We gaan verder het is nog 15 km tot de grens en dan 15 km naar Bardejov. De banden staan bij de banden man en daar gaan we naar toe. Eerst langs de bancomat in het dorp. Maar die doet het niet. Ik krijg een bericht van Rusti dat we waren langs gereden. Dat klopt naar het centrum voor de bancomat. Die het dus niet deed . Dan maar naar de bandenman. Die staat klaar en de motor wordt omhoog gehesen en hij gaat aan het werk.

Inmiddels weet ik een bancomat onderweg naar Rusti. Ik bel ook het pension waar ik vorig jaar ook contact mee heb gehad. Ze hebben een appartement beschikbaar. Ik zeg doe maar. De banden zitten eronder en toch makkelijk als iemand met wat ervaring en gereedschap dat zo even doet. We rijden naar Rusti en worden hartelijk ontvangen. We krijgen een rondleiding en wat te drinken in zijn domein. Zo mag je het wel noemen. Veel ruimte om te werken en ook veel ruimte om te ontspannen in de tuin.

We kletsen heel wat af en de tijd vliegt. We nemen afscheid en gaan naar het centrum waar het pension is. We duwen de motoren door de gang naar de tuin en staan ze mooi onder het afdak. We ruimen onze kamer in en gaan even op frissen. Het is tijd om wat te gaan eten en we lopen naar de historische binnenstad. Een nog geheel in oude staat verkerend plein met mooie gebouwen. We zien terrasjes maar dat zijn allemaal alleen maar drink gelegenheden. We lopen weer iets terug en lopen langs een restaurant en gaan naar binnen. We laten het ons smaken en we nemen de dag nog even door en wat we morgen gaan doen.

We lopen terug en naast het pension is de supermarkt (LIDL) en we kopen een ijsje als toetje.

Als ik dit schrijf is het 20.45 en ga ik nu de route voor morgen maken.

Pension Magura
Andrascikova 647/31
085 01 Bardejov
www.penzionmagura.sk

Gereden 260 km

Deel op Social Media: