Oumbouk blog

Dag 63 - Arvaikheer > Kharkhorin

Dag 63 - Arvaikheer > Kharkhorin

Vrijdag 30 juni 63

Na 11 uur slapen worden we wakker. Janny voelt zich goed en we gaan naar het ontbijt. We bepakken de motoren en gaan daarna weer met de trap naar de vijfde verdieping. We trekken onze motorpakken aan en gaan weer naar beneden.

Aan de overkant is een bank en ik moet nog wat Mongools geld pinnen. Maar deze staat ook zonder stroom dus maar beginnen aan de dag van vandaag. Het is mooi rijden net als gisteren door groene valleien met vele kuddes die regelmatig de weg oversteken. We zien ook andere vogels zoals steltlopers en ganzen En natuurlijk de geweldige steppe arend, het blijft een indrukwekkend gezicht om deze vogel te zien zweven op de lucht. De kuddes bestaan uit schapen, geiten, koeien, paarden en een paar yaks. Ook de kamelen blijven in het zicht. Ik zie de weg naar boven gaan en zeg we stoppen boven daar is vast een koffietentje. Boven aangekomen is er geen koffie maar wel kunnen we melk kopen. Er liggen een paar stenen in een tafel en stoel vorm en we eten nog wat vitaminen. Dan stopt er een Pickupbusje en heel de familie stapt uit en bekijkt onze motoren. Ze vinden het prachtig en gaan er voorstaan voor de foto, dan gaan ze erop zitten en dan pakken ze mijn helm. Met enige moeite krijgt hij hem op zijn hoofd en volgen de foto’s. Dan start opa de motor van Janny, ok dat mag, maar dan zet hij hem in zijn eerste versnelling en maakt aanstalten om weg te rijden. Janny drukt de noodstop in en zegt tegen opa : nee nee dat gaan we niet doen…. We krijgen een fles vruchtensap en we geven hen een kaartje met klompjes. We vertrekken en worden uitgezwaaid. We dalen het dal in en we slaan af naar links. Een mooi geasfalteerde weg ligt voor ons en binnen het uur zijn we in de stad Kharkorim.

We stoppen bij een benzinetank voor het Klooster. We wachten maar er gebeurt niets en er komen steeds meer auto’s. Dan zegt een man dat het aggregaat even moet afkoelen en inderdaad na 5 min doet de pomp het weer. Naast de pomp is een winkeltje en we zetten de motoren ervoor. We kopen wat te drinken. Janny is naar het toilet en ik sta bij de motoren als ik opeens in het Nederlands tegen mij hoor praten. Ik draai mij om en er staat een auto en een man, Bert de Groot, we maken een praatje en hij woont hier al 20 jaar en regelt van alles en nog wat. Nu was hij op zoek naar een tandem die van toeristen hier in de buurt was gestolen. Ik vraag naar het elektriciteit probleem en ja dat is hier ook al een paar dagen. Ik zeg ja ik kan ook niet pinnen. Hij zegt als je euro’s hebt kan ik die wel wisselen. Zo heb ik toch genoeg tot in Ulanbataar.

Het klooster slaan we even over om eerst te kijken of er bij het yurt kamp stroom is. Dan staan er twee soort boswachters en we gaan het Olkon National park in en dat moet betaald worden. Ook als is het voor 500 meter naar het yurt camp. We gaan naar een Yurt camp en die hebben geen stroom. Dan zie ik een bus bij Yurts staan en denk dat zijn toeristen en die hebben vast stroom. Inderdaad een yurt camp met eigen aggregaat. We betrekken onze yurt. De toeristen van de bus kijken naar Mongools worstelen en als de show is afgelopen vertrekt de bus. Niet veel later is het aggregaat uit en begint het te onweren. We zitten droog in een donkere yurt. Wel gezellig ;-)

Na een uurtje hoor ik de generator weer aangaan en ga douchen. Opgefrist gaan we naar het restaurant. Het is nog te vroeg en we nemen een bakje koffie en bekijken de voorbereidingen aan voor het buffet diner. Het is een geoliede machine en om 19.00 staat alles klaar en binnen korte tijd staat er een rij om op te scheppen. Het is heerlijk eten in een internationaal gezelschap. We genieten van deze dag en bij vertrek bedanken we de kok voor het goede eten. We lopen terug naar onze yurt nr 5. Het mag dan een toeristen yurt camp zijn maar het is mooi en goed geregeld. De sfeer van de yurt met een beetje luxe. Morgen naar Ulanbataar.

PS wat een heerlijk geluid het brommen van het aggregaat. Licht uit en slaapoordoppen in J .

 

Aantal kilometers 227

Yurt Camp Munk Tenger

Karkhorim

N47° 11.436' E102° 47.666'

Deel op Social Media: