Oumbouk blog

Bezoek Dorcas Transkarpaten

Bezoek Dorcas Transkarpaten

Vandaag hebben we een afspraak met het Dorcas team Ukraine. We willen graag op tijd zijn en gaan vroeg naar het ontbijt. We gaan zitten en een dame van het personeel overhandigt ons de kaart in het Oekraïens. Ik geef aan dat niet te kunnen lezen en ga ons Point it boekje halen. Zo wijzen we aan wat we graag bij het ontbijt willen. Ze noteert alles en niet lang daarna komt ze het ontbijt brengen precies zoals aangewezen. We trekken al onze motorkleding aan zo ook ons regenpak en pedaalemmerzakken. Het regent en zo te zien voor de gehele dag…… Het is 80 km ongeveer 1 ½ uur rijden . Door het weer komen we Iets later dan geplanned aan in Beregovo.  Ferenc en Sandor staan ons op te wachten. We begroeten elkaar en we worden ontvangen in een ruimte van de lokale kerk en de verantwoordelijke missionaris. Naast Ferenc en Sandor is er nog een dame waar ik de naam ben van vergeten (maar die vraag ik nog wel). We praten met elkaar over het werk van Dorcas in de regio Transkarpaten. Tevens vertel ik waarom we een reis naar Odessa maken en de reden om Dorcas te bezoeken. We bespreken de dag planning en stappen bij Ferenc in de auto. Zo kunnen we ook beleven hoe het is om per auto de gaten te ontwijken. ……. Na een klein kwartier komen we aan in een dorp waar we opgewacht worden door de plaatselijke missionaris en gaan we naar een zigeuner woonplaats. Deze bevinden zich aan de rand van bijna elke dorp. In dit geval zijn het twee kleine kernen waar 350 mensen wonen. Een stichting uit Goes heeft hier een multifunctioneel gebouw gebouwd waar gewoond, geleerd, kerkdiensten, kinderoppas kan worden gehouden. Dorcas heeft een aantal praktische zaken verzorgd zoals meubilair en schoolmateriaal. In de hal hangen fotoos van de werkzaamheden en activiteiten en Ferenc (zelfde naam als landen coördinator van Dorcas) vertelt over de kleine verbeteringen die zijn gemaakt voor de zigeuner bewoners zoals water en latrines. We bezoeken een jong gezin in de huis situatie. Er wordt gewerkt en wel walnoten kraken. Met een hamer krijgen ze de eerste tik waarna ze met een klein mesje verder worden uitgepeld. Hardt werken voor weinig geld. Het wordt namelijk gekocht door een handelaar en bij de zigeuners afgegeven om te kraken. Maar als er te weinig kilo terugkomt (teveel afval) krijgen ze niets of moeten ze zelfs bijbetalen…..
Na dit bezoek nemen we afscheid van de “ plaatselijke” Ferenc en gaan terug naar Beregovo.

We halen de verantwoordelijke man van Beregovo op en gaan naar en oma die wordt ondersteund door Dorcas (adopt a Granny). We kloppen aan en de oma doet de poort van het hek open en vraagt ons naar binnen. We overvallen haar wel en ze trekt gauw haar goede schort aan. Na van de eerste schrik bekomen praat ze aan een stuk door en vertelt haar niet rooskleurige leven. De oudere mensen moeten rondkomen van een bedrag rondt de 110 euro. Dat is te weinig om van rond te komen. Met de steun van Dorcas kan dit wel en kan ze ook nog iets overhouden voor onvoorziene uitgaven. Bij ons tweede bezoek was de situatie nog schrijnender. Ook zij sprak over haar geschiedenis en haar huidige situatie. Maar als je hoort van een oma van 76 die net uit het ziekenhuis is en dat ze heeft aangegeven daar nooit meer naar toe te willen wegens de slechte behandeling dan geeft dit wel aan hoe het met de medische voorzieningen is gesteld. Vanuit de vrijwilligers kant komt er nu om de twee dagen een arts op bezoek die haar gezondheid in de gaten houdt.

Na dit bezoek gaan we terug naar de plaats waar we begonnen zijn. We bespreken kort de dag en besluiten een eenvoudig hap te eten.  Het is voor ons inmiddels drie uur maar voor de mensen hier is het pas twee uur. Een rare gewaarwording een gebied met twee tijden…….

We besluiten de dag met een groepsfoto en we bedanken iedereen voor de ontvangst en uitgebreide uitleg over hun indrukwekkende werk in deze regio.

De regen is er niet minder van geworden was het in de ochtend een flinke miezer regen zo is het nu een plens regen.  De wegen zijn inmiddels deels veranderd in kleine rivieren en maakt het rijden er niet makkelijker op. We komen doorweekt weer aan bij ons knusse hotel Blagodat!

Deel op Social Media: