Oumbouk blog

Wereldreis door Nederland (3)

Wereldreis door Nederland (3)

3/5 #JustjannyandPeet

Dan is het opeens na acht uur als ik wakker wordt. We kijken naar buiten en het is aardig weer. Snel naar het ontbijt. We zijn niet de eersten aan het ontbijt. Men kijkt ons wel een beetje na en horen zeggen: dat zijn die motorrijders. Dat is niet zo gek dat ze dat zien met een Yamaha shirt aan en een motor voor de ingang van het Hotel. Het zijn vroege vogels die ouderen :-) . Het ontbijt is zeer uitgebreid en we maken tevens onze lunch klaar, een broodje kaas en een gek. Eitje.

We pakken de motoren en ik zet de route naar Holten. We gaan naar een van de bergen in Nederland : de Holterberg. We vertrekken en al snel staan we voor een weg afsluiting daar waar we de snelweg over moeten. De bewegwijzering zal wel een stuk om zijn. Er komt een verkeers regelaar uit een auto naar ons toe. Ik zeg : we moeten naar de andere kant. Waarop ze wijst ietsje terug is een weg met een onderdoorgang naar de andere kant. Die is snel gevonden en vervolgen de weg naar Holten. We rijden door een glooiend landschap met bos afgewisseld met stukjes weide. We rijden Holten in en volgen de borden NP de Sallandse Heuvelrug en rijden omhoog de Holterberg op.

De bermen kleuren rood van de paddenstoelen. De weg slingert omhoog en de bossen gaan over in heide met een uitzicht over de gehele omgeving. We stoppen even voor een foto moment. Het is stil en we genieten van de rust en het uitzicht. Gezien de grote parkeerplaats is dat niet altijd het geval.

We dalen af en rijden Nijverdal binnen. We rijden langs een benzinepomp met de slogan: snel en voordelig tanken. Daar houden wij wel van en draaien om. Volgetankt en de navigatie weer op de oude route ingesteld rijden we naar het plaatsje Den Ham. We rijden de kleine weggetjes door het landschap waar hardt wordt gewerkt om de oogst binnen te halen. We zien kleine en grote beekjes door het land slingeren zoals de Midden Regge en de Linderbeek. We komen aan in Den ham en ik zet de route TET Noord weer aan en we vervolgen onze weg.

Beken hebben plaats gemaakt voor kanalen. De wegen zijn rechter en het rijdt lekker door. Het is weer tijd voor een bakje koffie en in Westerhaar rijden we langs een cafe en het is open en we nemen plaats. De man vraagt: rijden jullie de TET. Jawel zeg ik. Hij wijst naar buiten waar een bord staat met daarop: TET Welkom. Hij heeft koffie , grote Schnitzels en je kan er slapen.

Onder het genot van de koffie kijk ik in mijn navigatie en zie dat we bij Den Ham de verkeerde kant van de route zijn opgegaan. We hadden vanochtend al gezien dat de buien vanuit het zuiden optrokken naar het noorden. Nu zijn we weer zuidwaarts gereden en zitten op de rand van het buien gebied. Ik maak een route die weer noordwaarts gaat en weer de oude route op pakt. We maken nog even een foto bij het TET bord en geven de motoren de sporen. We blijven de bui voor. Net voor Hoogeveen zitten we weer op route. In Ruinen stoppen we voor de lunch. Op de brink genieten we van de omgeving en de meegenomen lunch.

We zien nu ook in het noorden buien. Ik wil nog een dorp zien en dat is Havelte wat ook een mooi brink dorp moet zijn. Ik stel de route in naar Havelte en dan direct naar de overnachting plaats. We rijden door het Drentse landschap en komen bij Havelte. We rijden het dorp 3x door maar kunnen de brink niet vinden. Wel de benzinepomp om aldaar ons regenpak aan te trekken. We verlaten het dorp en niet veel later valt de wolkbreuk op ons neer. Inmiddels in Friesland aangekomen en het regent nog steeds.

We komen aan bij het Hotel en ik loop naar binnen om eerst te vragen of er plaats is. Geheel in druipend regenpak  en de helm nog op sta ik voor de receptie. Er is een kamer en we gaan eerst alles op de kamer zetten en alle natte kleding uit. De regenpakken hebben hun werk gedaan. We komen er droog onderuit. Eerst een warm bakje koffie zetten met de Jetboil en opwarmen.

Het is nog vroeg en we gaan in de foyer zitten en drinken een biertje met als hapje een bitter garnituurtje. We kijken elkaar aan en we klinken het glas. Het is weer een mooie dag.

In het Hotel staat een flip over met daarop trainingstijden en wedstrijd tijden. We zitten op loop afstand van de IJshal Thialf en aankomend weekend zijn er internationale invitatie wedstrijden short track.

 

We sluiten de dag culinair af met een 3 gangen menuutje.

Gereden kilometers 161

Deel op Social Media: